När det är dags att fräscha upp huset så är det många som vill måla om och renovera själva. Andra är mer osäkra på sina talanger. Prata med en målerifirma för att få tips och råd från proffsen.

För hundra år sedan var vi alla hantverkare, fixare eller gör-det-självare. Alla förväntades sköta odlingar och skördar, ta hand om kor och husdjur. Naturligtvis borde man kunna slakta, baka och meka med plogen och lien, samt underhålla hus och hem. Nuförtiden är yrkena mer utvecklade och specialiserade. Tack och lov, utbrister alla som har tummen mitt i handen. Trots detta kan man ibland känna press på att man ska göra allt själv. Inte minst när det gäller renovering av kök, omtapetsering, få upp bokhyllor eller se över träfasaden på sommarstugan. Ett gott råd: gör det du är bra på och ta hjälp av andra vid behov.

Farliga och utmanande väggmaterial

Med tiden har inte bara yrkesrollerna utan även materialen utvecklats. Ibland med mindre lyckat resultat, som till exempel asbest. Det ansågs vara en fantastisk lösning för fasader, och är ok så länge vi inte börjar riva det. Men att ta ner det och byta till något annat kräver yrkesfolk. Här är det självklart att ta kontakt med en målerifirma för att utföra jobbet. I andra sammanhang finns det en gråzon. Att skrapa bort kitt och olja in eller måla gamla fönster är ett exempel. Underhåll av träfasad ett annat. Var ärlig mot dig själv och hitta din nivå. Inomhus är det ofta enklare att förbättra inredningen på egen hand. Många anser sig duktiga på tapetsering. Det går oftast vägen, men i äldre hus med sneda väggar, kan det bli problem. Ingen vill stå där med sista våden, kladdig av tapetklister och inse att det inte kommer att gå jämnt ut.

Ögon att se med

Många har som hobby att måla om, byta köksluckor eller ändra kulör på verandan. Andra blundar och hoppas att det ska hålla ett år till. Eller i alla fall fram till försäljningen av lägenheten. Alla kan drabbas av att bli blinda för skavankerna, att bli hemmablinda. Och det är såklart fint och bra att uppskatta det man har och inte alltid jaga efter något nytt. Men ibland bör man fråga en kompis eller sin partner om det ändå inte börjar bli dags? Om du är osäker, ta en kontakt med någon på målerifirman. Visa bilder och beskriv dina behov så hittar ni en lösning tillsammans.

12 Apr 2020