Har du bestämt dig för att inte anlita en målare, utan för att måla huset själv? I sådana fall har du en hel del arbete framför dig. En del i det arbetet är att göra upp en bra budget för hela projektet. Under budgeteringen vill man såklart gärna se till att spara in pengar på så många områden som det går – utan att kompromissa med kvaliteten på utförandet. 

Flera faktorer spelar in

Att köpa målarfärg idag kan anses ganska dyrt. De finns i många olika fabrikat och med många olika egenskaper. Vissa företag hävdar att deras målarfärg räcker mycket längre än alla andras, vilket i sådana fall skulle kunna göra deras färg till ett bättre ekonomiskt val, även om själva färgburken är lite dyrare än de andra.

Det finns alltså flertalet faktorer att ta hänsyn till när det kommer till att köpa målarfärg – inte bara priset på dem. Oavsett om du köper en förhållandevis dyr färg blir det ändock billigare än om du skulle anlita en målare för att utföra projektet. Likväl vill man såklart spara in pengar när man har möjlighet, och inte betala mer än vad som faktiskt krävs.

Butiker

Vi tittar på tre stycken slumpmässigt utvalda butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö för att se hur de skiljer sig åt. Värt att notera med butiken i Stockholm är att det finns ett bredare utbud än i de andra städerna. Målarbutikerna är som sagt dock slumpmässigt utvalda, och det går säkerligen att hitta både större och mindre butiker i Stockholm och de andra städerna.

Markanta skillnader

Det finns markanta skillnader mellan de olika butikerna. I butiken i Stockholm kostar den billigaste burken 109 kronor och den dyraste nästan 700 kronor. Det här kan jämföras med butiken i Malmö, där den dyraste färgen kostar över 1 500 kronor. Visserligen skiljer det sig en del i volym och egenskaper, men det visar att skillnaderna kan vara stora beroende på vad det är för färg. Är man inte målare kan det vara svårt att känna till vad som krävs utav en viss målarfärg, så det är något som bör kollas upp på förhand. Ett tips är att helt enkelt rådgöra med personalen i butiken.

Således är det viktigast att först och främst se till kulör och egenskaper. Ser man för mycket till priset finns en risk att man antingen får något som inte passar ens ändamål, eller färg som helt enkelt brister i kvalitet. Att se till att du får rätt färg från början gör att du inte kommer behöva göra om någonting när det väl är färdigmålat. Väljer du fel färg finns en risk just att du måste göra om hela arbetet – eller anlita en målare beroende på ditt tålamod. 

Här finns en etablerad målerifirma vi kan rekommendera: http://www.malarestockholm.nu/.

 

21 Aug 2017