Hur viktigt är det att anlita proffs när man vill lägga nya golv i bostaden? Det beror förstås på flera saker, kanske framför allt hur händig du är och om du har tidigare vana av att lägga golv, men även vilken typ av golv du ska lägga. Vissa golvtyper, som lamellparkett, är relativt enkla att lägga även om det såklart innebär många timmars hårt arbete och ställer höga krav på noggrannhet. Andra golvtyper, som att lägga stavparkett till exempel, fordrar både stor kunskap och erfarenhet, professionella golvläggare helt enkelt, och ska inte utföras av en hemmafixare om denne inte har stora kunskaper inom golvläggning.

Noggranna förberedelser är a och o

Som med alla hantverk är det förarbetet när man lägger golv som brukar skilja amatörerna från proffsen. En professionell golvläggare tar sig tid att mäta och planera jobbet innan han sätter igång. Detta inbegriper att räkna ut hur golvplankor eller stavar ska disponeras, hur ljuset faller i rummet, hur man ska göra med golvlister och så vidare. Dessutom ser ett proffs alltid till att undergolvet är precis jämnt, vilket ibland kräver spackling. Resultatet blir ett jämnt och tyst golv som känns stabilt att gå på och inte knarrar eller ger vika på vissa ställen.

Amatören å sin sida tänker knappt alls på förarbetet utan går direkt på att börja lägga ut golvplankor och sågar till dem allt eftersom arbetet fortskrider. En hemmafixare saknar ofta även kunskaper om hur man får ett golv alldeles jämnt, inte heller orkar han kanske ta bort golvlisterna innan golvet läggs, utan sätter kvartsstav i stället. Små tecken som visar att det inte är en professionell golvläggare som varit framme.

Bra golvläggare i Stockholm

Det kan vara kul att lägga golv själv, men vill du ha ett gediget, proffsigt resultat ska du anlita en golvläggare. Bor du i Stockholm har du antagligen bara i din stadsdel ett flertal golvläggare att välja bland. Att hitta en firma på kort varsel är inte svårt, men du ska så klart alltid kolla upp att firman är seriös och att de har fått goda omdömen.

Inte dyrt med golvläggare i Stockholm

Den största kostnaden för ett nytt golv är själva golvet. Det blir inte särskilt mycket dyrare att anlita golvläggare i Stockholm än att göra jobbet själv, särskilt om man värdesätter sin egen tid. Med ROT-avdraget kan arbetskostnaden fås ner till någon femhundring per timme och för en professionell golvläggare tar det sällan mer än tre fyra timmar att lägga ett normalstort golv. För de tusenlapparna får du ett professionellt lagt golv som kommer att kunna ligga länge i din bostad och hjälper till att höja värdet på den.

Vill du ha mer information om golvläggning. Läs mer här.

8 May 2019