Att renovera i sitt hem är något som de flesta av oss drömmer om. Det finns nästan alltid något rum eller område som man skulle vilja förändra och göra lite mer personligt och snyggare. Två saker sätter stopp för drömmarna: vår ekonomi och vår brist på kunskap. Alla kan inte bygga, alla vet inte hur man river en vägg, sätter upp en ny, lägger golv och så vidare. För en del så är en badrumsrenovering bara en fråga om tid och ork; man vet att man kan klara det - för andra är det en omöjligt att leka med tanken.

Den andra frågan handlar om pengar och visst finns det all anledning att ta den i beaktning. Man kan inte renovera för pengar man inte har. Vi tänker inte sitta och uppmuntra till snabba lån; men däremot så kan vi säga följande: så himla dyrt behöver det inte vara. Många tar för givet att det handlar om rena fantasisummor och avslår tanken utan att ens undersöka närmare vad det egentligen skulle kosta. Skulle man göra det så skulle följande punkter dyka upp:

  • Högre konkurrens - lägre priser. Denna punkt gäller främst i större städer. I Stockholm kan du komma mycket billigare undan än i mindre städer i Sverige (vi ska dock titta närmare på risker som finns i detta senare också). Tar du in offerter från så många byggföretag i Stockholm som du orkar så har du också skaffat dig ett väldigt bra förhandlingsläge; samtidigt som du kan kassera de dyraste alternativen.
  • Material. Idag så har du ett betydligt större urval av material som kan göra en tydlig skillnad i budgeten - men utan att påverka resultatet nämnvärt. Förr så kanske man såg att ett badrum renoverats med en stramare budget, idag så kan man inte göra det på samma sätt. Material har dels utvecklats och blivit billigare, dels så spelar även konkurrensen en roll - på samma sätt som för byggföretag. Håll ögonen öppna för när kakel och klinkers säljs billigt och du kan göra ganska rejäla klipp.
  • Rot-avdraget. Vi ska först säga att rot-avdraget har sänkts. Förut kunde du dra av halva kostnaden för en byggfirma. Idag så gäller 30% och detta är en mer rimligt - och fortfarande generöst. Rot-avdraget har ett tak på 50.000 kronor per år och per person. Det kan du kolla upp innan, alla är inte berättigade till Rot-avdraget - en enkel inloggning hos Skatteverket kan spara dig en massa problem.

Tänk på att anlita rätt byggfirma i Stockholm

De punkter vi radade upp ovan visade på att en renovering kanske inte behöver bli så dyr. Men, vi nämnde även att man ska vara lite vaksam gällande val av byggfirma. Det sker fuskjobb och tyvärr så har dessa ökat efter att rot-avdraget infördes. En talande sak i detta är att fuskjobbet upptäcks för sent och att företaget då gör sig oanträffbara och ställer sig ovilliga att göra om/ersätta det jobb man levererat. Några tips kring hur ska göra ett säkrare val:

  • Kolla F-skatt och anmärkningar. Det är en förutsättning för att du ska kunna använda ditt rot-avdrag. Anmärkningar kan du kolla upp hos Kronofogden eller genom att besöka ARNs hemsida där man samlat mer ljusskygga företag i en svart lista. Du kan även se över om byggföretaget i fråga är anslutet till någon branschorganisation. Det är alltid en trygghet.
  • Låter det för bra… Ja, då är det förmodligen också något som inte står rätt till. Ibland måste det sunda förnuftet vara med också. Om en byggfirma i Stockholm lägger en offert som är avsevärt mycket billigare än de andras så är det något som är skumt. Där kan det handla om lockpriser.
  • Referenser och betalning. Du ska alltid kolla upp tidigare projekt och se till att få nummer till de kunder som anlitat företaget innan dig. Ring dessa också. Gällande betalning så ska denna ske då jobbet är klart och en slutbesiktning skett. Aldrig i förskott!
4 Oct 2018