Är det dags att renovera hemma? Vill du renovera i modern tappning, eller vill du återställa ett äldre hus i dess form som huset en gång byggdes i och ta hänsyn till den tidsepok som det var tänkt att se ut, från början? Det som är bra  med att renovera i gammal stil, är att det både kan vara miljövänligt (man köper inte nytillverkade saker som slösar på energi) och det kan sänka kostnaderna för byggmaterialet samtidigt som det passar med stilen som huset en gång byggdes i.

Bra att slå två flugor i en smäll, eller hur? Det är enkelt att leta efter begagnade byggvaror på nätet. Googla byggmaterial begagnat och sedan ortsnamnet där du bor. Du kan även leta efter det på Blocket, till exempel. Vill du ha spegeldörrar, är det en relativt stor marknad som inget hellre vill än bli av med sina gamla spegeldörrar och som till och med har hakat av dem och inte använt dem på många år, vilket betyder att de är i ganska gott skick och dessutom vill de gamla ägarna inte ta något betalt, utan är glada över att slippa frakten av dem till soptippen.

Arbetskostnaden bruakr vara störst utgiften

Det som brukar höja kostnaderna för en renovering är arbetskostnaden, och det är något som är relativt svårt att sänka på något sätt, om man inte själv råkar vara händig och kan utföra de flesta tjänsterna på egen hand. Med ROT-avdraget kan du alltid sänka kostnaderna med så mycket som 30 procent, som max. I övrigt är det så gott som ingen idé att försöka pruta på de kostnaderna, eftersom billigast inte alltid är bäst, tvärtom. Och när det kommer till renoveringar i ens hem, vill man inte ha en slarvig och mindre nogräknad hantverkare. I värsta fall måste man ta in en annan hantverkare som gör om jobbet om de är illa utfört, och det vill man inte.

Anlita hantverkare med totalentreprenad

Den bästa hantverkare är den som kan erbjuda totalentreprenad, antingen så att alla hantverkarna arbetar på samma firma, och därför kan erbjuda alla olika typer av tjänster, eller som har bra kontakter med andra slags hantverkare och på det sättet kan erbjuda både VVS-montörer, elektriker, svetsare, borrare maskinister och så vidare.

Med möjligheten att dra av arbetskostnaden med så mycket som 30 procent sänker det även byggkostnaderna. Som tidigare sagt är inte alltid billigast bäst när det kommer till kostnader för hantverkare. Läs mer här om byggfirma i Stockholm.

13 Apr 2018