Även om man är mycket försiktig i sitt hem så kan ändå skador på huset ske. Den delen som oftast får ta smällen är golvet. Vad ska man göra för att få ett skadat golv att se nytt och snyggt ut igen?

Om man råkar få skador på sitt golv så kan det vara svårt att veta hur man ska åtgärda det. Många börjar med att göra en nödlösning som att lägga en matta över skadan. Men det är inte alltid som skadan är på en plats så en matta kan täcka. Ibland kan det dessutom vara en skada som innebär att det blir ett hål som man kan skada sig på. Istället för att riva upp allt golv och lägga nytt finns andra lösningar. Beroende på skadans art och vilket golv det gäller finns det olika tips. Är man händig själv så kan man försöka sig på att renovera själv. Eller så kan man anlita någon som med van hand får golvet att se ut som nytt igen.

Trägolv som läker

Har man ett trägolv som skadats så är det ett av de lättaste golven att renovera. Det går att ta bort de plankor som fått en skada och enkelt lägga dit nya. Men är skadan mindre så kan det även gå att använda sig av ett medel som ser ut som trä. Eller så kan man använda sig av träspån och lim. En kunnig hand kan på det sättet få det att se ut som om skadan har läkt. Men för att få det att se riktigt bra ut så brukar man behöva göra en golvslipning. Det gör att hela golvet får samma nyans och ser helt ut igen. Därefter kan man välja vilken behandling man vill göra för att golvet ska bli tåligare igen.

Hur en skada uppstår

Ett trägolv är mjukt och behagligt men också ganska känsligt. Skador som uppstår på trägolv har ofta med vätska att göra. Det kan vara en vattenläcka från ett rör eller en radiator. Trägolv som ligger nära kaminer kan också råka få på sig gnistor som kan göra brännmärken. Två andra vanliga skador är repor efter klackar, möbler eller husdjur. Samt märken efter mattor och möbler på grund av solens strålar. Alla dessa skador går att åtgärda med en golvslipning och efterföljande behandling. Om man har möjlighet ska man därför alltid välja ett golv som kan slipas.

3 Sep 2020