Oavsett väder spelar det ingen roll om det är varmt, kallt, fuktigt, torrt, blåsigt, eller regnigt, alla slags väder sliter på husets fönster förr eller senare. Underhåll av gamla fönster och fönsterrenovering är helt enkelt något en husägare sällan slipper undan. Nästan alla fönster utsätts för stora klimatpåfrestningar på grund av de stora temperatur skillnader mellan ute och inne, till exempel är hus längst med kusterna särskilt utsatta, likaså fjällens stormar med snö och ispartiklar som stöter på väldigt hårt. Därför är det viktigt att man kommer ihåg att regelbundet underhålla fönsterna noggrant och målar dem för att inte åldras snabbare än andra delar av huset.

Välj rätt färg när du gör din fönsterrenovering

Det finns en uppsjö av olika färgsorter man kan välja mellan och vilken den bästa och mest lämpliga färgen för fönstrena är kan man fråga sig. Förr använde man alltid oljefärg till fönstersnickerier vid fönsterrenovering. Numera sker det mer sällan eftersom det rinner lätt, torkar långsamt och ger en viss fuktvandring. Latexfärger är heller inte speciellt lämpliga till fönstrena då det kan fästa dåligt på gammal oljefärg och klibba en lång tid efter målningen. Akrylatfärg är däremot mer lämpligt vid utförandet av fönsterrenovering. Färgen är vattenlöslig, torkar snabbt och underlättar därmed rengöring av penslarna i vatten. Akrylatfärgen kan man såväl använda på trä som på metall, både inomhus och utomhus. Dessutom tjänar man även tid på att använda den här färgen då man kan måla fönsterna både invändigt och utvändigt utan att behöva vänta på att den ena sidan ska torka, mycket effektivt! Något man dock bör tänka på är att färgen inte ska användas på fönster som tidigare har oljefärgning på sig då den inte fäster lika bra.

Att tänka på vid fönstermålning

Det som kan behövas är två penslar, en mindre anstrykare, det vill säga en rund pensel och en moddlare som är en flat pensel. För att komma åt svåråtkomliga ställen kan en liten elementpensel vara bra att ha till hands. Man kan välja penslar av naturborst som kräver mer noggrann rengöring snarare än penslar med syntetisk borst. Slarvar man med rengöringen med en sådan pensel stelnar borsten visserligen så hårt att man troligen inte kan använda den vid senare tillfälle. Då kastar man å andra sidan en pensel som är ett billigare verktyg.

Innan du börjar kan det vara bra att;

  • Bestämma vilken eller vilka färger som ska användas.
  • Beräkna även åtgången av färg, spackel, kitt och maskeringstejp.
  • Lätt hänt med färgstänk, se därför till att skydda möbler, altan, stenar och rabatter.
  • Kom ihåg att blanda till rengöringsvätska i måttlig mängd.
  • Ha en burk som du kan rengöra penslarna i.

Vill man förenkla vardagen och spara sin tid till annat kan man anlita ett proffs inom målning som kan göra ett kvalitativt jobb för dig. Läs mer om det här.
 

31 May 2017