Vad kostar det att få golvet slipat? Det som främst avgör detta är vilken efterbehandling av golvet som önskas. Det går visserligen att enbart beställa golvslipning men att sedan låta golvet vara obehandlat är absolut ingen rekommendation. Ett obehandlat golv slits betydligt snabbare än ett som är behandlat. 

Parkettslipning

Det billigaste alternativet är att enbart välja en parkettslipning. Det betyder att en golvslipning sker med passande maskiner så att repor, hack och missfärgningar försvinner. I detta fall betalas ca 100-120 kr per kvadratmeter. Är det en mindre yta kan priset gå upp något eftersom det annars inte är värt för företaget att åka ut och genomföra jobbet. 

Slipning, lackning med utseende som obehandlat golv

Som nämnts ska aldrig golvslipning ske utan att efterbehandling sker relativt nära inpå. Detta även om man vill att golvet ska se obehandlat ut. Eftersom denna önskan finns hos vissa konsumenter finns 2-komponentslack framtagen som gör att golvet ser obehandlat ut. Golvet kommer därmed få en ljusare nyans än vid andra lack. Denna lack är lite mer ”exklusiv” än vanlig lack och priset kan därmed bli något högre. Prisnivån beror även på vilken lack som används och varierar mellan ca 250-300 per kvadratmeter. 

Slipning med enkel lackning

Här sker först golvslipning och sedan lackning med 1-komponentslack. Det kan därmed sägas vara ”bastjänsten” hos många företag som slipar golv och behandlar dessa. Med slipning och lackning får golvet ett snyggt utseende utan att det kostar allt för mycket. Kostnaden hamnar på ca 150 kr per kvadratmeter. Priserna är angivna före eventuellt ROT-avdrag och inklusive moms. 

Prisförfrågan krävs oftast

En del företag väljer att tydligt skriva ut priset på olika golvslipningar på sina hemsidor. Detta utifrån tjänst och kvadratmeter på golvytan. Andra anger att kunden måste höra av sig så att företag kan lämna en offert efter hembesök. 

Ta alltid in offert från flera bolag

Om det är ett större golv som ska slipas bör alltid offerter tas in från minst 4-5 företag. Det finns nämligen tusenlappar att spara på att jämföra företagens priser och tjänster mot varandra. 

  1. Sök lokalt och regionalt

Bor du Södertälje kanske det känns logiskt att söka efter företag som kan utföra en golvslipning i Södertälje. Det är också ett bra första steg att kontakta dessa för att få offert. Men man kan lika gärna tänka lite mer regionalt och söka efter företag över större delen av Stockholm. Detta inte minst om det är större arbeten då transportkostnaden för företagen är mycket liten i förhållande till vad ett större arbete ger. 

  1. Anlita samma företag för hela processen

Som visas ovan går det att enbart beställa slipning. Men då får man behandla golvet på egen hand eller anlita ett annat företag för detta. En stark rekommendation är att använda samma företag för hela processen. Det kan annars bli problem med garantin m.m. 

  1. Sök referenser

När det kommer till att anlita hantverkare bör man alltid söka referenser. Detta då främst bland människor man känner. Använd exempelvis Facebook för att få kontakt och åsikter. Skriv att du söker ett företag som kan utföra golvslipning i Södertälje (eller gällande stad) och fråga om någon har åsikter om vilka företag man kan anlita – eller bör undvika. 

19 Feb 2018