En badrumsrenovering är ett roligt och stort projekt som kräver en hel del planering. Här följer några användbara tips om viktiga saker att tänka på och hur ni hittar rätt hantverkare.

En badrumsrenovering är en kostsam renovering. För att underlätta i planeringen är det bra att sätta en budget redan från början. Utbudet av badrumsinredning, kakel och klinkers är gigantiskt och priserna varierar också. Designbadkar eller handmålat kakel kan lätt äta upp hela budgeten om man inte ser upp. Det är därför det är så viktigt att redan från början veta hur mycket pengar man har att lägga på badrummet. Fundera även över vad som ska finnas i badrummet och rita gärna en enkel skiss över rummet och markera var du vill ha badkar, dusch, tvättställ, toalett, tvättmaskin och förvaring. Kanske vill ni ändra på nuvarande planering och byta plats på tvättställ och toalett? Detta kostar givetvis extra då rör och avlopp måste dras om men det kanske är värt det om det ger mer yta eller plats för till exempel förvaring.

Sätt stilen på badrummet

Ett av de roligare momenten i en badrumsrenovering är att bestämma vilken stil det ska ha och sedan leta badrumsinredning, kakel, våtrumstapet eller vad man nu bestämmer sig för. Ta hjälp av inredningstidningar och bloggar. Besök butiker för badrumsinredning och kakel för att känna på material och enklare få en uppskattning om storlek på badkar och tvättställ etc. Använd mobilkameran och samla bilder på det som ni tycker om. Fundera även över vilken färg ni vill att badrummet ska ha och vilken stil. Ska det vara romantiskt, stram design, klassiskt eller kanske orientaliskt? Tycker man att det är svårt att själv planera badrummet och kanske också bestämma stil finns det byggfirmor specialiserade på badrumsrenovering som kan hjälp till med detta. De brukar även samarbeta med olika inredningsdesigners som kan hjälpa till med att sätta stilen på badrummet.

Anlita certifierade hantverkare med våtrumsbehörighet

När man renoverar sitt badrum är det viktigt att man anlitar certifierade hantverkare som har den särskilda utbildningen som behövs då man arbetar med våtrum. Annars gäller inte hemförsäkringen ifall en vattenläcka eller fuktskada skulle uppstå. Det kan vara bra att välja en byggfirma som erbjuder totalentreprenad och som då har både elektriker, VVS-tekniker och kakelsättare. Det blir oftast billigare och man slipper att själv hyra in flera hantverkare till de olika momenten som krävs och dessutom skriva kontrakt med alla. Läs mer om badrumsrenovering på denna sida: https://www.badrumsrenoveringsolna.nu/

6 Aug 2020