För att undvika vanligt förekommande misstag i samband med en badrumsrenovering krävs det bland annat ett bra förarbete. Ett av de vanligaste misstagen är att ta in offerter via nätet.

Svenskar sätter en stor ära i att ha ett trevligt och stiligt hem. Badrummet tar stor plats i det här sammanhanget. Om du står inför en renovering av badrummet finns det saker du bör undvika för att det hela ska gå smidigt till. Första felet är att acceptera offerter via nätet. Internet är ett smidigt verktyg när det kommer till att skaffa sig information. Men gäller det en offert för renoveringsarbeten bör du inte med lätt hand ta emot en sådan. Många företag säger sig kunna ge dig en snabb offert endast genom att enkelt fylla i deras webbformulär. Men utan ett hembesök är det mer eller mindre omöjligt att göra en kostnadsberäkning på en renovering. Därför bör sådana offerter endast ses som en fingervisning om hur en budget skulle kunna se ut. En slutgiltig offert ska accepteras endast efter utfört hembesök.

Billigaste firman är sällan den bästa

Etablerade och seriösa företag ger alltid en offert efter att de har besökt ditt hem. De vill få chansen att göra en bedömning av fastigheten i kombination med att få en förståelse för dina renoveringsplaner. När ett projekt planeras ska du först och främst vara medveten om att det kan kosta mycket pengar. Men vill du få jobbet gjort på rätt sätt ska du vara beredd att göra en investering. Välj inte det billigaste alternativet då det oftast är ett tecken på att något eller några delmoment inte kommer att vara utförda på ett tillförlitligt och tillfredsställande sätt.

Skriva alltid under ett avtal och utför besiktning

Innan reparationsarbetet påbörjas ska du som konsument alltid se till att ha ett skriftligt avtal med entreprenören. Avtalet ska reglera slutpriset men även behandla andra frågor eller problem som kan komma upp i samband med uppdraget. Även om den juridiska regeln att muntliga avtal bör ha samma inverkan som skriftliga är mer eller mindre rätt så bör man se till att ha alla överenskommelser nedskrivna och undertecknade. Avtalet ska innehålla klausuler om tid, ändringar, prissättning vid eventuella förseningar m.m. Särskilda önskemål om sådana finns ska också finnas med. Om du har svårt att bedöma om ett avtal omfattar alla aspekter som behövs kan du alltid vända dig till en jurist med kunskap och erfarenhet inom det området. 

28 Apr 2020