Firmor som arbetar med att sälja lastpallar kan minska miljöpåverkan och bidra till bättre ekonomi för både privatpersoner och företag inom många branscher.

För det otränade ögat kanske alla lastpallar ser likadana ut. Men det finns en ganska stor mängd olika typer av lastpallar i olika storlekar och material, från lastpallar i metall eller trä till lastpallar som är tillverkade av spån eller wellpapp.

Företag som arbetar med försäljning av lastpallar kan därför erbjuda köpare en mängd olika varianter gällande material och priser. Men det finns även olika storlekar att välja bland. Förutom den vanligaste storleken på 80x120 cm så finns det även lastpallar på 80x80, eller i stort sett vilken storlek som än önskas.

Vill man arbeta med att sälja lastpallar så går det även att erbjuda sina kunder modeller som är skräddarsydda för en speciell frakt, som exempelvis glasrutor eller maskiner. Eller så går det att välja att bygga in material i lårar som sätts på lastpallar, för extra skydd och bekvämlighet.

Köpa och sälja lastpallar

Inom området lastpallar finns det en slags rundgång. De företag som väljer att sälja lastpallar kan även köpa begagnade lastpallar från olika typer av kunder, som företag, industrier, myndigheter eller föreningar. Dessa pallar ska helst vara hela och rena, men kan ibland även gå igenom viss rengöring eller renovering innan en försäljning. Efter användning kan de återgå till säljaren igen.

Vilka är kunderna som köper begagnade eller nya lastpallar? Det kan vara alla möjliga köpare som har behov av lastpallar för att kunna frakta något på. Eller så kan det vara lastpallar som ska användas till förvaring i lager eller magasin av olika slag. Kanske som hyllplan på ett pallställage, där de sedan kan hamna som en långvarig hjälpreda.

På senare år har det även blivit vanligt att köpa lastpallar som privatperson. Det kan vara lastpallar som ska användas till något hemmaprojekt. Kanske ska de bli möbler eller vindskydd. Men även de sämsta och mest trasiga pallar kan ha ett värde och få en användning. Ofta kan det då vara som bränsle i kaminer eller öppna spisar i något privathem.

23 Aug 2023