Taket är en viktig del av ditt hus både vad gäller funktion och utseende. Ett läckande tak kan åstadkomma mycket skada, och ett slitet och fult tak drar ner bostadens marknadsvärde.

Det är väldigt lätt att låta bli att uppmärksamma sitt tak. Allt man behöver göra är att hålla kvar blicken i marknivå. Tak är inte så pratsamma och gör inte så mycket väsen av sig. Inte förrän det är nästan för sent. Hur vet man att taket inte är i toppskick? Ja, först och främst kan man försöka med ett enkelt trick - lyft blicken och titta på det. Hur ser taket ut? Är takbeläggningen hel eller kan du se skador? Finns det påväxt av lav eller andra växter? Under den kalla årstiden kan du också kontrollera hur det är ställt med ventilationen - istappar vid takets kant anses inte normalt sett vara ett tecken på ett välmående tak.

En professionell blick

Om du vet att det är längesedan ditt tak blev omsett eller byttes kan det vara en smart idé att låta en takläggare göra en översyn. Alla problem syns inte för det otränade ögat. Att göra ett takbyte medför många positiva effekter. Marknadsvärdet på din bostad höjs betydligt. Du minimerar risken för fuktskador. Med bättre ventilation och isolering kan du också sänka dina energikostnader en bra bit. En takläggare har vanligen också kunskaper om regler och förordningar inom din kommun. Om du byter material eller färg kan det behövas byggnadstillstånd. Allt detta slipper du bekymra dig om när din takläggare hjälper till.

12 Dec 2020