Att taket är bland hemmets viktigaste delar är lätt att glömma bort. Är du kanske i behov av ett nytt tak? Eller behöver du bara renovera ditt befintliga tak? Här får du lite mer kött på benen.

Det enklaste sättet att undvika slitage, fuktskador och läckor i hemmet är att låta någon se över ditt tak då och då. En liten skada kan snabbt växa sig större och fuktskador med dess potentiella följder är inte att leka med. Det svenska klimatet bjuder på en hel del olika väderlekar. Somrarna är varma och torra och vintrarna kommer med snö, regn och rusk. Detta kommer naturligtvis att slita på ditt tak, oavsett vilket material det är gjort av. Solen torkar ut, regnet blöter ner och snön tynger. Ett fuktigt eller buckligt tak bäddar för fler problem. Att regelbundet inspektera takets kondition minskar risken för skador och slitningar. Att se över taket någon gång ibland är bra att göra själv. Man kan med egna inspektioner hålla koll på mossa och smuts. Men det tryggaste är att regelbundet ta hjälp av en takläggare som vet vad den ska kolla efter.

Renovera ditt befintliga tak eller lägga nytt?

Ofta behöver man bara renovera det tak som redan ligger. Det kan röra sig om tegelpannor som har lossnat eller plåtsektioner som behöver bytas ut. Kanske vill du spara pengar på husets uppvärmning genom att bättra på isoleringen av ditt befintliga tak? Då behöver du hjälp med en takhöjning. Eller så är det helt enkelt dags att lägga om. Ditt tak är redan gammalt, slitet och trasigt. Ett helt nytt tak har sina fördelar, men kräver noga planering. Vilket material vill du ha? Plåt, tegel och papp är några av de vanligaste takmaterialen. Det förstnämnda används mycket i norr, medans tegel och papp är vanligare söderöver. Vilket passar bäst till stilen på huset? Det är också en viktig fråga för husets helhetsintryck.

Ge ditt tak den omtanke som det behöver

Vare sig du är i behov av en renovering eller ett helt nytt tak är det alltid bäst att rådfråga och ta hjälp av en specialist. När det kommer till något så stort och viktigt som renovering eller byte av tak är det viktigt att kunna känna sig både trygg och delaktig genom hela processen. En takläggare är kunnig inom många områden och kommer att ta hänsyn till dina behov såväl som till husets kondition och funktion. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.takläggarehaninge.se

12 Mar 2020