Funderar du på att renovera badrum och kök? Undrar du över hur fräscht VVS-system du har när det kommer till avlopp och sanitet? Det kan vara svårt att avgöra det på egen hand. Hur ska man veta att rören till avlopp och vatten ser ut som de ska?

Som lekman är det omöjligt, men inte för ett VVS-företag som arbetar med rör och rörsystem. Anlitar du en certifierad rörmokare, kan du få hjälp med att inspektera dina rör. De går i så fall in med mini-kameror och tittar på rören inifrån. Det kan hända mycket under årens gång. Har en tidigare rörmokare gjort fel, finns risker för vattenskador. Allt det kan ett VVS-företag titta på och varna för vattenskador. Ingen önskar sig vattenskador, men har det häntatt man har fått en vattenskada i sitt hus, måste man riva upp allt kring den och vädra ut ordentligt så att golv, eller väggar torkar. Sedan måste lägger man nytt golv och reparerar väggar och det material som har tagit skada av vattnet. För att förhindra vattenskador bör en inspektion göras med jämna mellanrum.

Att göra ett stambyte

Att byta ut rör är ett stort och kostsamt arbete. Man river ut hela badrummet och köket om man måste göra ett stambyte. Det är inte bara kostsamt för dig som husägare, det är också ett slöseri på jordens resurser då nya material är energikrävande. Vi måste ju alla börja tänka på ett mer hållbart sätt. Vi måste skona jordens resurser och inte fortsätta leva som vi gör i dagsläget. Visste du att var och en av oss i Sverige lever som om vi hade resurser av fyra jordglober var, per år? Det är inte hållbart. Därför bör vi alla tänka mer på att återanvända det vi redan har istället för att slänga och köpa nytt.

Att återanvända rör är mer miljövänligt

Att återanvända de rör som du har, förutsatt att rören inte har åstadkommit någon vattenskada, är det mest miljövänliga du kan göra. Istället för att byta ut rören kan du göra en relining, eller en rörinfodring. Det innebär att man inte river ut hela golv och hela badrums- och köksinredning. Istället tar man bara bort handfat, badkar och toalettstol när man via avloppet går in i rören. Därefter går de in via avloppet och armerar rören inuti med plast. Med hjälp av tryckluft ser de till att plasten lägger sig som en hinna inuti rören. På det sättet stärker man rören och ser till att de håller för minst 30 år framöver. Det är bland det mest miljövänliga du kan göra och också hållbart för miljön.

Hur hittar man ett VVS-företag?

Du kan börja med att fråga runt, bland arbetskamrater, vänner och bekanta om de har erfarenhet av ett bra VVS-företag. Du kan kolla upp dem, via allabolag.se, så att de inte är konkursfärdiga. Är de det, kan de ha försvunnit innan arbetet är färdigt. Ser de ut att gå bra, kan du begära att få offert och referenser av dem. Referenser är viktiga. Du vill helst ha ett företag som arbetar noggrannt än ett som fuskar. När det kommer till rör är det mycket viktigt att de är certifierade, gör all nödvändig dokumentation och kan ge garantier. Du vill väl inte ha fuskjobbare hemma hos dig? Får du inte tag på någon bra rörmokare via vänner oche bekanta, kan du alltid googla efter ett. Då skriver du till exempel relining Stockholm, om du råkar bo där. Annars skriver du relining och sedan namnet på orten där du bor, så får du flera sådana förslag. Lycka till!

17 Mar 2018