När trägolvet blivit flammigt och ojämnt finns det flera alternativ för att få det snyggt igen utan att behöva att köpa ett nytt golv. Hela rummet känns trist och slitet när golvet är det. Men som sagt det finns bra och effektiva åtgärder att göra, som dessutom är billigare än med ett nytt golv.

Alternativ till nytt golv

Först och främst behöver man ta reda på golvets övriga skick för att kunna ta beslut om det går att renovera golvet genom golvslipning eller ej. Det allra flesta trägolv går att slipa om både en och flera gånger, det som krävs är att det är tillräckligt tjockt och att golvet inte har för djupa skador och repor.

Om det är säkerställt att golvet håller för en golvslipning slipar man hela golvet med efterföljande ytbehandling. När golvet endast är lite slitet i det översta lagret kan det ibland räcka att endast göra en ny ytbehandling utan att behöva slipa det.

Ytbehandling

Det finns ett antal metoder för att ytbehandla ett nyslipat golv för att det ska hålla sig snyggt över tiden. Det är beroende på golvets material och om man har småbarn eller husdjur. Sedan får man såklart olika utseenden och färgnyanser beroende på vilken efterbehandling man väljer.

När det gäller golv som får utstå mycket grus och smuts som till exempel en hall, är det bra att välja ett hårdvaxat eller såpskurat golv. Det ger ett tåligt golv som klarar smutsen på ett bra sätt. Såpade golv kan behövas såpskuras några gånger per år. 

Ett annat alternativ är att lacka golvet. Det är lite känsligare och passar därför bättre i sovrum och vardgasrum. 

Golvslipning

När golvet behöver en golvslipning är det mycket viktigt att det göra på ett korrekt sätt för att slutreslutatet ska bli så bra som möjligt och för lång hållbarhet. Genom slipning får man bort att alla skador och repor snabbt och effektivt. 

Vid behov repareras skadade och slitna områden innan slipning. Arbetet gör effektiva golvslipar, oftast en större för stora ytor och en mindre för hörn och kanter. Man använder olika tekniker beroende på vad det är för golv. Efteråt är det viktigt att golvet rengörs noggrant från smuts och slipdamm även om golvläggare använder proffsmaskiner med slutet system. 

När golvets ytan är slät och ren göra passande ytbehandling för en snygg och hållr finish. 

Behöver du en seriös och erfaren golvläggare i Huddinge eller södra Stockholm? Läs mer här och be om en offert: https://www.golvslipninghuddinge.se.

23 Oct 2019