Med solceller erbjuds husägare möjligheten att bli helt och hållet självförsörjande med elektricitet och man bidrar till ren energi samt ett hållbart samhälle.

För de allra flesta som väljer att eller funderar på att installera solceller, handlar det om att bli mer självförsörjande med el. Men solceller handlar även om andra saker – man bidrar till ett mer hållbart samhälle genom att ställa om till grön el, kraft som kommer från den mest ursprungliga och viktigaste källan av alla – solen.

Är man det minsta nyfiken på vad man som hus- eller fastighetsägare kan ha för nytta av solenergi, kan man läsa hur mycket som helst om detta på nätet. Man kan jämföra olika leverantörers produkter och räkna ut hur mycket pengar man kan spara på att själv installera solceller till sin fastighet. Givetvis innebär själva installationen att man måste göra en investering initialt.

Solceller som betalar sig själva i längden

För den som har möjlighet att göra den ursprungliga investeringen hos exempelvis Solarwork eller en liknande leverantör, innebär det att man i längden kommer att få tillbaka det belopp man har investerat samtidigt som man har möjlighet att generera ren el alldeles själv och även kunna sälja överskottet. Många som installerat solceller rapporterar just sådana erfarenheter.

Vilka solceller passar dig?

Som aspirerande investerare bör man ta rådet att i godan ro göra sin research, jämföra olika tillverkare och leverantörers produkter samt kolla upp vilka garantier och vilken service de kan erbjuda. Att prata med andra som också installerat solceller är också en bra metod för att samla värdefull information inför stundande investering.

Som användare av solceller sänder man ett budskap till sin omgivning att man både förespråkar en självförsörjande attityd samt att man tror på en hållbar utveckling inom energisektorn. Detta är också en konkurrensfaktor som påverkar andra leverantörer inom denna bransch på sikt och kan leda till ännu bättre produkter och tjänster.

Den gamla myten om solceller

En myt om solceller som gärna används av dem som inte vet så mycket om det eller av en eller annan anledning inte anser att det är värt att investera i detta, är att det är “för mörkt” i Skandinavien för att man ska kunna generera tillräckligt med el för att bli självförsörjande.

Detta är ett helt felaktigt påstående – moderna solceller fångar även under mulna dagar och årets kortare soldagar upp tillräckligt med ljus för att det ska vara tillräckligt.

29 Oct 2023