Att byta till energibesparande och underhållsfria PVC-fönster är inte bara en klok investering. Det höjer också värdet på din bostad när du vill sälja den.

Rent tekniskt är fönster i PVC rentav det bästa alternativet när du ska göra ett fönsterbyte. Det är slut med flagnande färg och gulnad plast, för moderna material är både isolerande och håller form och stil. Dessutom är de underhållsfria. De är vädertåliga, så vind, snö och sol påverkar inte dina fönster. Du sparar också pengar eftersom PVC-fönster minskar energiförbrukningen.

Med exempelvis ett fönsterbyte i Göteborg sparar du dessutom in på alla tätningsåtgärder och slipper lägga tid, jobb och pengar på att skrapa färg eller måla om fönstren, för de står emot alla havsbrisar. I Sverige har vi god tillgång på skog, och därför har träfönster dominerat hos oss, men utomlands är PVC sedan länge ett förstahandsval. Det kan inte ruttna och kräver inget extraarbete. Vill man, kan man stryka ett lager vax på karmen när fönstret monterats, sedan räcker det att torka med såpvatten på en trasa. Ibland behövs knappast det heller.

Fönsterbyte ger huset ett mervärde

När du byter till PVC-fönster får du en hållbar lösning. Den är så pass gedigen att du kan räkna med ett mervärde när du en gång ska sälja ditt hus. När leverantören lämnar en garantitid på upp till 30 år för PVC, förstår du att det är kvalitetsfönster du köper. Ändå är de prisvärda. Särskilt om du tänker på alla kostnader och åtgärder du sparar in på, av den anledningen att dina fönster är underhållsfria. Dessutom är de snygga. Själva enkelheten och renheten är estetiskt tilltalande, inte minst för en yngre generation. Homestyling och nordiska inredningsideal harmonierar väl med dessa fönster.

En energibesparing under lång tid

Att diskutera tekniska termer är inget intressant, tycker de flesta. Men det är ändå värdefullt att poängtera hur bra isoleringsförmåga ett fönster i PVC faktiskt har. Det kallas U-värde. Man eftersträvar ett U-värde på 1,0 – 1,3. Detta är ett värde som PVC-fönstren har. Gamla tvåglasfönster har ett U-värde på 2,8 – 3,0. Det är alltså en åtgärd förknippad med energieffektivitet att byta sina gamla fönster och välja nya fönster i PVC. Letar man på internet finns det sidor som har mycket detaljerad information med uträkningar om hur mycket energi man sparar. Det blir i alla fall avsevärda belopp över tid som man slipper betala när värmekostnaderna sjunker.

9 Apr 2020