Överallt i Stockholm hittar du olika typer av stålkonstruktioner. Stål är ett material med många egenskaper och det har obegränsat med användningsområden.

Industribyggnader, lagerlokaler, sportanläggningar och lantbruksbyggnader är alla exempel på vanligt förekommande stålkonstruktioner i Stockholm. Det är således ingen slump att så många av våra byggnader är av stål då det medför flertalet fördelar. Många fler än du tror.

Stål är till skillnad från många andra material mycket lätt samtidigt som det är starkt och tåligt. Man kan med fördel kombinera stål med andra material och därmed anpassa konstruktionen av en byggnad efter ändamål och önskan. Det är också ett miljövänligt alternativ då det inte kräver underhåll och kan återvinnas. Ur ett hälsomässigt perspektiv är stål även ett bra val då det inte avger några hälsofarliga ämnen.

Hur skulle världen se ut utan stålkonstruktioner?

Stål används idag överallt, världen över. Stål återfinns i byggnader, broar, järnvägar och bilar, såväl som i datorer, maskiner, höftkulor och kastruller. Helt enkelt en universell produkt med obegränsat antal användningsområden. Stålkonstruktioner är således helt nödvändiga för strävan mot ett mer hållbart samhälle, då dess produkter fyller så många viktiga funktioner.

Stålkonstruktioner har ett rykte om att inte vara vackrast i världen. En lagerlokal är många gånger inte särskilt tilltalande, men det finns så många andra byggnader som bevisar motsatsen. Det mest kända exemplet på en vacker stålkonstruktion måste vara Eiffeltornet. Vad man inte tänker på är att många andra vackra byggnader består av en stålkonstruktion, men den döljs av andra material. Stål är helt enkelt en fantastisk produkt!

25 Jun 2022