Ser man till stuckatur i Stockholm så vill många hävda att det handlar om ett byggnadselement som passerat sitt utgångsdatum. Riktigt så är det inte. Faktum är att stuckatur i Stockholm är på en starkt frammarsch och att denna vackra utsmyckning kommit att bli en värdefull pjäs i jakten på att skapa ett mer unikt, vackert och personligt hem.

Stuckatur har funnits sedan antiken och fick ett gigantiskt uppsving i och med renässansen då vackra föremål och estetiskt tilltalande utsmyckning premierades. Så även i Norden och där stuckatur i Stockholm blev en självklar del av både exteriör utsmyckning och interiör inredning. En vandring i Gamla Stan i Stockholm eller runt omkring på Östermalm ger dig ledtrådar om hur vanlig stuckatur i Stockholm var under den tiden.

Stuckatur ger elegans och lyx

Vackert? Oh ja, stuckatur är en ren utsmyckning som placeras i taket, vid taklister eller längs med väggarna. Det har en förmåga att höja ett rums estetiska uttryck. Finns det stuckatur i Stockholm i en bostad så är det också en bostad som, automatiskt, känns lyxig och elegans.

Men, det handlar givetvis också om att hitta en balans i detta. För mycket stuckatur leder till något som kan liknas vid ren kitsch och där kan en bostad snarare förvandlas till något som drar löjets skimmer över sig.

Passar stuckatur hos dig?

Vissa bostäder är heller inte gjorda för stuckatur sett till uppbyggnad och planlösning. Ser man till takhöjd så är högre sådan nästan alltid att föredra då det kommer till stuckatur. Även om man, givetvis, även kan få till en behaglig känsla i en bostad med mer normal takhöjd.

Passar stuckatur hemma hos dig? Ett tips är att kontakta en tillverkare och be dessa göra ett hembesök för att se över dina möjligheter. En tillverkare av stuckatur i Stockholm har det där speciella ögat och den blick som krävs för att avgöra om - och var - stuckatur skulle kunna passa.

9 May 2023