En altan är inte någonting man bara skaffar och sedan inte behöver bry sig om. Struntar man i den kommer den inte hålla länge, men ger man den kärlek så håller den i många, många år framöver.

Om man lägger ner möda och tid på att bygga en egen altan bör man även ta hand om den efteråt. Även om man inte bygger den själv så lägger man ju en hel del pengar på den, och då vore det synd om den inte fick bli långlivad - för långlivad lär den inte bli om man inte lägger ner tid på omvårdnad. Sagd tid behöver inte vara så stor i mängd, men däremot i regelbundenhet. Ta för vana att se över hur din altan mår varje säsong. På vilket sätt är det då man måste ta hand om sin altan? Jo, man behöver dels slipa den och dels ytbehandla den.

Slipa altanen

Att slipa altanen är inget man behöver göra årligen. Det är svårt att säga exakt hur ofta, men ungefär vart tredje år. Det som avgör är hur mycket slitage den utsatts för, så den enklaste regeln är att känna efter. Får du stickor eller flisor i fötterna när du går på den barfota eller i strumplästen? Då är det dags. En slipning jämnar till ytan samt ser till så att efterföljande behandling lättare kan sugas upp av träet.

Att slipa kan man göra på egen hand om man har tid och tålamod. När man gör det för hand tar det en hel del tid, men detta är ett säkrare sätt än att använda sig av en slipmaskin. Med en sådan maskin är det lätt hänt att det blir fel om man inte har utbildning. Istället för att jämna till ytan gör man den kanske mer ojämn, så är man inte slipmaskinsexpert är det bäst att göra det för hand eller anlita proffshjälp.

Behandla altanen

När en altan blivit slipad behöver den någon form av ytbehandling. Det kan vara lasyr eller olja. Behandlingen behöver ske oftare än slipningen, men exakt hur ofta beror på vilket medel man väljer att behandla med. Med olja måste man göra det varje år. Med lasyr räcker det däremot med vartannat till vart tredje år. Dock är behandlingen ett ganska snabbt jobb att utföra. Detta eftersom en altan mestadels brukar bestå av plana, enkla ytor. Därför bör man välja behandlingsform efter vad man tycker är snyggast, inte hur ofta det bör utföras.

1 Oct 2020