I Stockholm älskar vi att renovera. En stor del av bostadskarusellen i Stockholm handlar om att köpa ett renoveringsobjekt så billigt man kan, renovera lägenheten till toppskick och därefter sälja den vidare dyrt. Vad man än tycker om detta så är det en realitet. Att renovera snyggt är dock en konst och det är inte alla som klarar av det.

Ska du renovera lägenheten har du mycket att tänka på. Att renovera en lägenhet kräver kompetens inom en rad områden och ofta får man anlita flera olika firmor för att till exempel renovera köket, dra ny el, måla eller slipa golv. Förutom jobbet med att ta in offerter och hitta bästa firman för de olika jobben, handlar det också till stor del om hur arbetet koordineras. I rubriken skriver vi att man ska tänka på gravitationen, vad handlar det om?

Jobba uppifrån och ner

Jo, vid renovering i en lägenhet där flera olika jobb ska utföras ska man alltid tänka uppifrån och ner. Det vill säga, man börjar med taket, tar sedan väggar och det som finns längs med dem, till exempel elarbeten, målning och liknande, och avslutar med att fixa golven Och anledningen till detta är naturligtvis gravitationen. Spill, skräp och verktyg faller neråt; man vill inte stå och såga, tappa verktyg eller drälla färg på ett nyfixat golv. Även om det täcks över kommer ett golv att påverkas av en renovering, och därför ska man alltid spara det till sist.

Börja med taken

Att renovera innertaken är ett ansträngande jobb och något man kanske helst inte vill börja med. Dock är det nödvändigt att vid en renovering ta taken först. Det vanligaste med ett slitet tak är att man helt enkelt slipar av det och målar det, något som såklart gör att färg droppar ner på golvet. Därför ska golvet skyddas med plast eller papp.

Elarbeten, målning, köksrenovering

Väggar, samt bänkar och rördragningar tas härnäst. Även här gäller det att skydda golven , som dock ändå antagligen kommer att få ta en del stryk. Särskilt gäller detta om man river eller sätter upp nya väggar, men även vid till exempel en köksrenovering förekommer många moment där golvet kan ta skada. Därför ska renovering på ”mellannivå” alltid ske innan en  golvslipning och ytbehandling.

Golvslipning sist

När resten av lägenheten är i toppskick sätter ni pricken över i genom att slipa och ytbehandla golven Ingen renovering är komplett utan golvslipning. Att slipa golven får dem att se nya ut, och genom att ytbehandla med olja eller vax lyfts hela lägenheten till en ny nivå. Nyslipade och nybehandlade golv ser fantastiska ut och är dessutom sköna att gå på. I Stockholm går det lätt att hitta en bra firma för golvslipning och ytbehandling. Det går även att slipa golven själv, men är man ute efter ett perfekt resultat skam man alltid anlita proffs.

Efter en hel lägenhetsrenovering har golven antagligen tagit en del stryk, men genom att vänta med golven går det nu utmärkt att slipa och ytbehandla dem så att de blir som nya. Och allt tack vare gravitationen! Här kan du fortsätta läsa mer om golvslipning du kan få i Stockholm: http://www.golvslipningsexperterna.se.

15 Nov 2018