Köksluckorna är ett blickfång. Genom att förändra dem kan du enkelt förnya ditt hem. Här har du handfasta tips för att lacka dina köksluckor själv!

Få saker sätter tonen i ett kök som köksluckorna. Är de målade luckor av trä signalerar de snabbt en ombonad känsla. Är de formade av rostfritt stål går tankarna snarare till en rå häftig industrikänsla. Sådana kök är lätta att hålla rena men känns såhär i början av 2020 lite ute, stela och tråkiga.

I dagens hållbara inredningsmode har återanvändning blivit hetare än någonsin. Vad kan då vara mer trendigt än att måla om sina köksluckor av trä istället för att kasta ut dem och köpa nytt? Vi gör det inte för att vi inte har råd att köpa nya köksluckor, vi gör det för att vi bryr oss om miljön och klimatet!

Kök med rosa köksluckor

Förberedelser ger lyckat resultat

Innan du börjar med projektet att lacka om dina luckor bör du ha satsat tillräckligt mycket på bra förberedelser. Det kommer du att vara glad för i slutänden. Det är förberedelserna som ger ett riktigt lyckat resultat.

Det är klokt att lägga lite tid på att kolla runt i olika affärer för att hämta färgprover, provmåla gärna och testa lite olika kulörer hemma innan du bestämmer vilken du ska använda. Tänk på att en färg som ser ljus ut i butik ofta blir mörkare och mer dämpad i ett vanligt hemmakök. Det beror på att färgbutikerna ofta har en starkare belysning än vad vi vanligtvis har hemma.

När du åker runt och gör dina förberedelser - fråga personalen i butikerna och tips och råd. De kanske själva har erfarenheter som du kan ha nytta av. De vet också vilka färger som fungerar till olika material. Behöver du lämna in dina luckor för slipning eller räcker det att du slipar av det gamla ytskiktet på egen hand innan du lackar på nytt? Den här typen av beslut kan en kunnig färghandlare hjälpa dig med!

Bort med skiten!

För dig som vill fräscha upp dina köksluckor för första gången känns det kanske lite knepigt. Ska du våga dig på köksluckorna på egen hand? Ja! Det är inte så svårt som du kanske tror.

Börja med att tvätta av dina luckor ordentligt. All skit ska bort! Köksluckor utsätts för en hel del smuts och dessutom fett som kan vara svårt att få bort genom en enkel tvätt. Ta i rejält och tänkt på att luckan ändå ska slipas sen! För att få ett bra resultat behöver du skrubba luckan med en bra tvättsvamp, målartvätt och vatten förstås. Använd gärna handskar när du tvättar för att spara huden på händerna. När du tvättat bort fläckar och stänk skölj noga med vatten en extra gång så att inga rester av målartvätt blir kvar.

Låt luckan torka och sedan är det dags för slipning. Du måste få bort den gamla lacken eller färgen för att ny färg och lack ska kunna fästa. Ju mer noga du är i det här arbetet desto bättre blir slutresultatet. När du tvättat och slipat måste du avlägsna dammet från den gamla färgen. Ta en lätt fuktad trasa, en microfiberduk eller en borste. Om du använder lätt fuktad trasa se till att luckan torkar igen innan du börjar med nya färgen.

Ny fräsch färg

Sugen på att börja måla? Ett ögonblick! Först ska du skruva bort knoppar och handtag. Haka sedan loss luckan från sina gångjärn, eller fästen och måla den gärna liggande över bockar eller täckt underlag. Du får ofta bäst resultat om du målar baksidan först, låter det torka och sedan avslutar med framsidan av luckan. Räkna med att du behöver måla luckan minst två gånger på framsidan för att få ett bra resultat.

Här kan du läsa om måttbeställda köksluckor: www.måttbeställdaköksluckor.nu

13 Jan 2020