Att bygga balkong är ett stort steg mot en större trivsel och ett nytt uterum i din bostadsrätt. Men hur inreder man en balkong på bästa sätt. Speciellt balkonger i lägenheter som bostadsrätter är ofta trång och relativt svårinredda. Det gäller att utnyttja varenda kvadratcentimeter på ett smart och uttänkt sätt.

Här bjuder vi på några tips om vad du kan tänka på när du ska inreda din nybyggda balkong:

  • Utgå från ytan när du planerar. Din personliga smak är självklart viktigast när du ska inreda en balkong som du kan verkligen kan trivas med. Men tyvärr så finns det andra faktorer som påverkar, och ofta begränsar möjligheterna. Utrymmet är förstås det tydligaste exemplet på detta. Ett snyggt och maffigt loungeset som inkluderar soffor, bord och fåtöljer må vara snyggt, men kan ge ett trångt och ihoptryckt intryck på en mindre balkong. Ett smidigt och elegant caféset kan se småttigt ut på en större balkong. Det bästa du kan göra är att vara realistisk och mäta upp balkongen ordentligt innan du bestämmer dig för att investera i möblemanget. Grovskissa på golvytan med tejp, ett bra sätt att få en bra bild av utrymmet. Om möblerna tar för mycket plats så finns det säker något du kan välja bort.
  • Materialval. Trä är alltid vackert och känns levande och genuint, me glöm inte att det är ett levande material som kräver extra omtanke. Trämöbler måste man olja på regelbunden basis, annars räcker inte fuktskyddet till. Känns det att detta kommer att leda till för mycket service så går det att hitta enklare och mer lättskötta material. Exempel på detta är plast eller elegant konstrotting.
  • Användningen. Ska du använda balkongmöblerna bara på sommaren eller året runt? Olika material är olika hållbara mot väder och vind. Har du tänkt att dina balkongmöbler ska plockas in på hösten så kan du välja i stor sett vilket material som helst. Men det nordiska vinterklimatet sliter hårt på möbler som står utomhus året om. Aluminium, konstrotting eller konstrotting klarar av hårdare påfrestningar än trämöbler. Men om du vill ha dina balkongmöbler i bra skick en längre tid så gör du nog bäst i att i alla fall täcka över dem lagom till vintern.

Här kan du läsa mer om att bygga balkong i bostadsrätt.

13 Sep 2017