Stockholm har det största utbudet på handfat, badkar och toalettstolar i hela Sverige. De senaste åren har utbudet av tvättställ ökat markant och nu finns en mängd olika lösningar att välja bland.

“Länge fanns specialdesignade tvättställ mest på hotell, restauranger och i andra offentliga miljöer, nu är utbudet stort även för privatpersoner”

En stor förändringar är att handfaten i dag inte alls är lika standardiserade som för bara 10-15 år sedan. De senaste åren har till exempel utbudet av inbyggda tvättställ blivit mycket större. Det gör det mycket lättare för dig som vill bygga om hemma. Förr fanns specialdesign mest på hotelltoaletter, på restauranger och i andra offentliga miljöer, men i dag är utbudet stort även för privatpersoner som vill renovera sina badrum och toaletter.

Det ska gå att bygga sitt drömbadrum som man vill utan att behöva ta hänsyn till tvättställets utformning. I dag finns därmed en mängd olika former av handfat, allt från helt runda till fyrkantiga, ovala och rektangulära dubbelhandfat - allt beroende på kundens behov.

Riktigt små tvättställ på marknaden

En nyhet de senaste åren är att det nu är lättare att få tag i riktig små tvättställ. Det ger dig som renoverar mycket större möjlighet att till exempel bygga badrum eller toalett på en oväntat liten yta. När du renoverar hemma vill du kanske komplettera det stora badrummet i huset med en liten gästtoalett eller bara en extra toa för hushållet. Då passar små funktionella minihandfat perfekt! Den här typen av riktigt små smidiga handfat fungerar också bra i de numera så populära Attefallshusen och självklart i lilla sommarstugan. Det här handlar om tvättställ som inte brer ut sig utan gör jobbet utan att ta upp viktig yta.

Tvättställ som sätter stilen

En motvikt till små handfat finns också. Stora rejäla tvättställ som verkligen tar för sig. I inredningstidningar har det blivit vanligt att se dubbelhandfat sida vid sida i svenska badrum. Den typen av handfat ger badrummet tyngd och sätter pricken över i för hela inredningen av rummet. För många går nog tankarna kring dubbeltvättställ till mer påkostade amerikanska badrum. Vill man snarare signalera en påkostad brittisk känsla, eller en lyxig sydeuropeisk stil, så finns fristående tvättställ med väldesignad fot också på marknaden.

Tvättställ har gått från att ha en mest praktisk funktion i våra badrum till att bli en viktig del av badrumsinredningen.

Natursten och marmor istället för porslin

En tydlig trend de senaste åren är att designen på tvättställ nu flörtar med det gamla traditionella tvättfatet, alltså det som man förr i tiden använde för att tvätta ansiktet och fräscha upp sig innan tvättställ och dusch med avlopp fanns. De här tvättfaten var skålformade som behållare för vattnet som tömdes för hand när tvättningen var klar. I dag kan vi se stora skålformade handfat på marknaden där tanken är att just den runda skålformen ska synas tydligt. Nu finns de här handfaten i både traditionellt porslin, svarta moderna material och lyxiga utföranden av till exempel natursten och marmor.

Kranar behöver inte vara silverfärgade

Själva vattenkranen och dess vreden har också utvecklats i takt med själva handfatet. Förr var standard att ha en silverfärgad kran helt självklar. I dag finns ett stort utbud av olika färger och former och du kan själv välja att kombinera olika tvättställ med den kran du tycker passar din renovering. Du som har hela Stockholms utbud att förhålla dig till har helt enkelt en stor möjlighet att få precis det badrum du vill ha.

16 Oct 2018