Mycket kan man så klart göra själv, men vissa saker blir bättre om man överlåter till proffsen. Vill du måla om i hemmet? Låt en målare göra jobbet för bästa resultat och hållbarhet. Läs och lär!

Är det dags att måla om? Är du trött på färgen i ditt vardagsrum eller börjar fasaden se sliten och tråkig ut? Med en ny färg kan du lätt ändra utseendet på rummet. Färg gör väldigt mycket för rummets eller fasadens känsla. Det gäller även om färgen “bara” är en annan nyans av vit. Även med de klassiska, lite nedtonade färgerna kan man skapa olika känsla beroende på vilken nyans man väljer. Detsamma gäller även vilken typ av färg man väljer – en mattare färg skapar ett annat uttryck än en blank sådan. Ska du måla väggarna inomhus är du troligen ute efter en mattare färg. Ska du däremot måla lister och dörrfoder kanske du föredrar en blankare. Måleri är en konst och det finns mycket att ta i beaktning om man ska måla om.

Göra själv eller anlita någon?

Visst kan man måla allting själv. Men då ska man nog inte räkna med att resultatet kommer bli så som i den där inredningstidningen som man följde. Att måla om går att göra helt okej om man har lite kunskap och rätt material. Bättre går det om man också har lite erfarenhet. Övning ger ju som bekant färdighet. Vissa delar är lättare att måla själv än andra. Det är till exempel något lättare att måla om ett mindre rum än vad det är att måla om ett badrum eller en husfasad. Ibland är det inte att det är svårt som är problemet, utan bristande kunskaper om underlaget. Gemene man kanske inte känner till att det krävs speciella färger och noga förarbete när man ska måla i våtrum för att inte riskera att färgen släpper efter bara ett litet tag.

Blir det verkligen bättre?

En målare har inte bara väldigt lång erfarenhet av att måla, utan även stor kunskap om olika tekniker, underlag och vad som måste göras innan själva målandet. På en vägg som du kanske hade valt att bara stryka färg på, väljer kanske målaren att ta ner den befintliga tapeten, spackla, måla med grundfärg för att slutligen måla den nyans som du var ute efter. Processen kostar mer än vad du hade betalat själv, men resultatet gör det värt det! Vi tipsar denna hemsida: https://www.målareöstermalm.se

21 Apr 2020