De flesta har bara behövt rensa bort löv och grenar ur stuprör. Men en och annan har nog även hittat någon socka eller sko som kastats upp på taket. Har man otur kan man även hitta råttor och möss.

I en känd och älskad buskis så gömdes det öl och sprit i stuprören. Det kan tyckas smart vid första anblicken, men om man tänker efter så kan det skapa stora problem. För även om man kan hitta både ditt och datt i stuprör om man har otur, så bör man se till att rensa stuprören ofta. Ett effektivt avrinningssystem är nämligen något som alla hus behöver för att undvika problem som vatten och fuktskador.

Hur ofta bör jag rensa mina stuprör?

Det vanligaste är att man rensa stuprören i samband med höststädningen. Det är ett passande tillfälle då det är då som flest löv hamnar på taket och sluligen i avrinningssystemet. Att då se till att dessa löv inte blockerat stuprören är därför väldigt förståndigt och förutseende. Då undviker man tråkiga olyckor när höstregnet faller. Har man många träd på gården kanske man även väljer att titta till stuprören på vårkanten. Tänk dock på att se till att du har god taksäkerhet och något stabilt att stå på om du väljer att ge dig lite högre upp längs takkanten. Du vill inte riskera att falla ned. Allt som oftast är det inte ens nödvändigt att ge sig upp i höjd med takrännan, utan det går oftast att rensa med en vattenslang från marken.

22 Aug 2021