När solen tittar fram och vi ser ett någorlunda uppehåll av nederbörd i Sverige är det dags att se över sina tak. Håller de fortfarande för flera vintrar till? Behöver någonting repareras, eller behövs ett helt nytt tak? Taket är trots allt bland den viktigaste funktionen på våra hus. Det är viktigt att de håller tätt. Ingen vill ha vatten- och fuktskador på sitt hus.

När man ser över sitt tak, kan man behöva titta på både undertaket, takstolar och på själva yttertaket. Behöver något ersättas? Många tak som har tunga byggmaterial kan behöva få nya takstolar även om teglet kanske är oskatt. Man behöver se över isoleringen och skarvar. Man kan behöva se över tak- och hängrännor. Är de fulla med smuts och skräp kan de leda till vattenskador. Behöver du ett helt nytt tak? Här ger vi förslag på olika material och vad de kostar per kvadratmeter från dyrast till billigaste byggmaterialet.

Tegeltak

Detta är det mest klassiska tak man kan tänka sig i Sverige. Att lägga tegel på taket är det vanligaste materialet som håller mycket länge. Det finns tegelpannor som är nästan 100 år gamla och håller fortfarande taket tätt. Det kostar mellan 200-250 kronor per kvadratmeter. 

Shingeltak

Ett tak som påminner om tegel är shingeltak, som kostar mellan 170-230 kronor per kvadratmeter. Fördelen med det är förutom priset, att det blir ett mycket snyggt tak med shingel.

Tak med betongpannor

Det finns betongplattor som bygger taket på samma sätt som ett tegeltak. Betongen har en mycket lång hållbarhet, men man brukar färga betongen och man kan lägga på en ytbehandling på betongen för längre hållbarhet. Det kostar mellan 160-210 kronor kvadratmetern.

Plåttak

Detta tak brukar man lägga på kyrkor, industrier och andra stora byggnader. Det har en mycket lång hållbarhet och går lätt att måla om och om igen. En del plåttak har en hållbarhet på 50, 60 år. Det kostar mellan 150-200 kronor per kvadratmeter, vilket gör det till det billigare alternativet på tak.

Papptak

Detta är i särklass det billigaste alternativet och är vanliga på funkishus. Det är vanligt byggmaterial på platta tak. Det har en hållbarhet på cirka 20 år och kostar mellan 100-150 kronor kvadratmetern.

Så hittar du en takläggare

Om du inte känner till ngåon takläggare på rak arm, kan du alltid googla tak Umeå, förutsatt att det är där du behöver det nya taket. Annars skriver du den ort där du bor i sökfältet. Då bör du få förslag på flera takläggare på din ort. Ta sedan kontakt med en av dem som du har fått förslag på. Be om offert och referenser. Är du trots det osäker kan du alltid kontrollera bolaget på allabolag.se. Där kan du se om företaget har en stabil ekonomi. Du kan kontrollera med Skatteverket så att de har f-skattsedel som sig bör. Du kan även kontrollera med Kronofogden så att de inte är nära en konkurs. Vill du kan du läsa mer här om ett företag som lägger tak i Umeå.

30 Apr 2018