En gummiduk kan användas för en rad olika ändamål. Man ser bland annat en gummiduk som fungerar som tätskikt för tak, man kan se en annan fungera som ett mellanlägg i samband med transporter och man se en tredje gummiduk användas för att skapa livsmedelssäkra behållare.

Fördelen med gummi som material är att det är extremt elastiskt och att det kan klara enorma påfrestningar utan att tappa formen. Att gummi dessutom kan klara av olika kemikalier är en annan fördel och likaså är att gummi sluter tätt och och är formbar gör att en gummiduk kan formas för att passa alla tänkbara ändamål. Dessutom kan man - om storleken inte passar och där man exempelvis beställer gummiduk som metervara - svetsa ihop gummidukar och där detta dessutom sker utan att några skarvar syns.

Vilka krav ställer du på en gummiduk?

Det finns, helt enkelt, ett gigantiskt spektra av olika användningsområden för en gummiduk. Men, det finns också väldigt många olika typer av gummidukar och det är viktigt att vara medveten om. Fel material i fel miljö kan leda till en väldigt dålig investering. Likaså om man köper en gummiduk i fel tjocklek. Ska man exempelvis använda den som ett mellanlägg och där den visar sig vara för tunn - ja, då kommer också saker att gå sönder som en följd av detta.

Rådgivning är avgörande för ett bra köp

En gummiduk ska alltid tjäna sitt syfte och det innebär att du också måste reda ut dels vad den ska användas till - utomhusbruk eller inomhusbruk, ska den klara av kemikalier, ska den vara i en fuktig miljö och kan det finnas risk för kalla minusgrader? Behöver du exempelvis en gummiduk som klarar av det mesta så är ofta silikon ett säkert kort.

Men, det tips man kan ge rent allmänt är att du hittar en återförsäljare som har tid och som kan ge dig rådgivning utifrån de behov du har - och beskriver för honom. Detta är något som kommer att ge dig en lösning som fullt ut passar de krav på en gummiduk som du har. Och, det behöver definitiv inte heller ske i en butik: idag ser man att många leverantörer erbjuder överlägsen service även online - och då kan du dessutom köpa produkten till bättre priser.

14 Jan 2023