I frågan om att renovera i sitt hem så finns det idag ett större värde i att anlita professionell hjälp än vad det tidigare fanns. Det vill säga, tack vare rot-avdraget så kan man gott unna sig att anlita en hantverkare för det projekt man planerat och genom detta slippa göra det på egen hand. Man får ett perfekt jobb utfört till ett bra pris och där man som privatperson – med ett tak om 50.000 kronor/år och person – kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden. I stort så kommer således kostnaden att läggas på material och detta ska man ändå betala för. Rot-avdraget gör det lättare att anlita en hantverkare.

Så hittar du rätt hantverkare i Stockholm

Men; det gör det också svårare. I och med att denna generösa skattesubvention infördes så har också flertalet nya aktörer sett en chans att starta egna företag; en sund utveckling som skapat fler arbetstillfällen – man som också gjort att kvaliteten mellan olika hantverkare blir tydligare än vad den en gång var. Särskilt tydligt blir detta i Stockholm där antalet företag inom hantverk- och byggbranschen är extremt stor. Hur ska man då veta vilket företag man ska anlita och vilken hantverkare som håller en god kvalitet? Ja, det är svårt och det är också där problemet ligger.

Ett bra tips i detta är att man försöker höra sig för kring om den hantverkare man ska anlita är knuten till någon branschorganisation – ska du anlita en rörmokare så kan du se över vilka som är knutna exempelvis Säker Vatten och därigenom göra valet lite enklare. Är man med i en branschorganisation så är man också på många sett kvalificerad för de jobb man åtar sig.

Väl medvetna om problemet

Varför? Jo, för att hantverkare är väl medvetna om problematiken och där man genom att skapa branschorganisationer kan göra lite av en självsanering och ta bort de värsta fuskjobben (fuskjobb är ett stort problem tyvärr; det är inte bara bristande kvalitet det handlar om) från marknaden.

Andra bra tips för att hitta en skicklig hantverkare är att se ringa referenser, besöka företagen på plats,försöka undvika de som erbjuder det absolut lägsta priset samt försöka se över eventuella omdömen på internet. Det går att hitta bra hantverkare i Stockholm och anlita sådana till bra pris tack vare rot-avdraget – det kräver bara lite mer ansträngning.

28 Sep 2016