Fasaden på huset utgör - tillsammans med taket - det yttersta skyddet mot väder och vind. Regn, vind, sol och snö är samtliga exempel på element från naturen som kommer att sätta sin prägel på fasaden och göra den fulare. I Stockholm tillkommer dessutom avgaser som någots om ger en kortare livslängd på den färg som finns. En fasadmålning blir därför vanligare i Stockholm och rådet är att göra rätt från början: välj professionell hjälp.

Till skillnad från en målning inomhus så är en fasadmålning till lika stora delar estetisk som funktionell. Färgen på en fasad på ett hus i Stockholm kommer att vara skyddande och rädda det underliggande materialet från onödigt slitage. Om inte - ja, då får man räkna med skador i form av fukt, mögel eller röta och där man tvingas till höga kostnader för att reparera - eller byta . ut fasaden.

En fasadmålning blir därför extremt viktigt att genomföra. Målar du inomhus så kan du, i många fall, unna dig att göra jobbet själv och spara pengar. Du kan misslyckas, men då handlar det om ett misslyckande som enbart sträcker sig till det estetiska och som går att göra om. Misslyckas du med en fasadmålning på ditt hus i Stockholm så innebär det höga kostnader - både sett till att jobbet måste göras om och sett till potentiella skador på materialet. Professionell fasadmålning är därför något som du tjänar på i det långa loppet.

Använd Rot-avdraget för fasadmålning

Kostnaden blir högre för professionell fasadmålning än om du skulle göra arbetet för egen maskin. Men, du får mycket för pengarna också. Man brukar säga att tid är pengar och gällande en målning av fasaden så ska man vara medveten om att en sådan är extremt tidskrävande. Inte minst gäller detta grundarbetet som innebär att du måste slipa bort lejonparten av den gamla färgen innan du kan börja måla på den nya. Ett arbete som är tungt och som tar tid.

Adderar man dessutom att du måste göra ett säkert jobb - vilket innebär att du ska hyra ställning - så kommer det ytterligare en kostnad i budgeten. Väljer du professionell fasadmålning så inkluderas ställning och material i offerten. En offert som dessutom har Rot-avdraget inkluderat. Ett avdrag som innebär att du får en skatterabatt motsvarande 30% av den totala kostnaden för arbetet.

Det kostar mer att ta hjälp - men så stor skillnad är det inte. Framförallt så ger den här lösningen valuta för pengarna: ditt hus i Stockholm får ett bättre skydd, en snyggare finish och en överlägsen hållbarhet. Det senare är viktigt: målar du på egen hand så kommer hållbarheten och livslängden att bli kortare. Det gör att du måste måla om snabbare. Väljer du professionell fasadmålning så garanteras du en lång livslängd och därmed så sparar du pengar.

Välj rätt företag för din fasadmålning i Stockholm

En viktig sak för att alla fördelar med professionell fasadmålning ska gälla är att välja rätt företag. Alla håller inte samma klass och i synnerhet i Stockholm finns det en väldigt varierande kvalitet mellan olika målarfirmor. Det innebär att du får vara beredd på att lägga ner lite tid initialt på att undersöka vilka företag som håller måttet. Ta in offerter från så många som möjligt och se över hur företagen ser ut gällande bolagsform, antalet anställda, eventuella skulder och andra viktiga detaljer.

Du ska även se till att begära kontaktuppgifter till tidigare kunder. Det senare är ett avgörande steg i att hitta rätt partner. Finns det inga uppgifter för dig att ta del av och inga personer att ringa så skulle vi ta detta som en varning. Där har företaget förmodligen någonting att dölja. Ett företag som däremot kan erbjuda massor av referenser och som kan visa bilder från tidigare jobb är värt att gå vidare med - detta vittnar om kvalitet och stolthet över vad man tidigare har uträttat.

6 May 2020