Att skjuta upp takbytet kan bli kostsamt. Taket ska skydda mot väder och vind och ett läckande tak kan leda till fukt och mögelskador i både innertak och väggar. Men när är det dags att byta?

Ett takbyte kräver noggrann planering och dessutom ska det helst också ske under sommaren. Genom att årligen besiktiga taket och utföra underhåll håller man även koll på materialet. Det kan vara bra att även undersöka vinden, så att där inte finns några fuktskador. Tycker man att det är svårt att själv bedöma takets skick kan man be en takläggare i Örebro att utföra en besiktning. En takläggare kan enkelt bedöma om taket klarar en eller flera säsonger till. Då hinner man planera för takbytet både praktiskt och ekonomiskt, och kostnaden kommer inte heller som en överraskning.

Ibland kan det vara bättre att byta taktyp

Det kostar en hel del att lägga om taket, särskilt tegel och betongtak, eftersom arbetskostnaden också är högre på grund av den mycket längre tidsåtgången. Har man inte råd att lägga ett nytt tegeltak kanske man istället måste lägga ett nytt tak med ett billigare material som papp, då det är trots allt viktigare att det inte regnar in. Men man ska veta att ett papptak inte håller lika länge som ett tegeltak. Fast väljer man att lägga papp kan man även vid ett senare tillfälle komplettera och lägga tegel ovanpå. Men ska man byta taktyp är det bäst att kolla med sin kommun, eftersom det ibland kan behövas ett bygglov.

9 Feb 2021