”Var din pappa glasmästare?” brukar man fråga någon som inte uppfattar att han eller hon står i vägen för någon annan. Vara glasmästare är ett gammalt hederligt yrke med sin egen yrkeskonst. Nu blir ju inte alla som utbildar sig till glasmästare någon konstnär. Och tur är väl det, annars skulle vi bli utan service när våra fönster går sönder. Det är ju en glasmästares uppgift att installera nya fönster om de gamla har gått sönder. Det är otroligt många nya funktioner på fönsterglas; såsom glas med solskydd, brandskyddsglas, bullerdämpande glas, värmeisolerande glas och säkerhets- och skyddsglas.

Nya fönster har nya karmar i integrerade material

Även fönsterkarmarna har nya och bättre funktioner. Vi har karmar som har integrerade aluminium- och träkarmar som skyddar mot väder och vind, men med trämaterial i karmarna för känslan av trä och ett klassiskt utseende. Sedan har vi fönsterbågar med andra funktioner, såsom vridbara bågar som underlättar vid fönsterputsning. Dessutom, på tal om fönsterputsning, finns det även numera fönsterglas som underlättar för smutsen att rinna bort. Något som behövs nära vi har fönsterglas som byggmaterial i hela fasader i de moderna byggnader vi ser idag.

Att butiker och affärer behöver inbrottsskyddande fönster är relativt givet. Då har de särskilda lamellglas som inte splittras utan hänger ihop även om de utsätts för skada utifrån. Det är glas som inte splittras även om det blir sprickor i glaset. Sedan finns det givetvis skottsäkra fönsterglas, men det är sällan vi behöver den typen av mycket dyra fönsterglas.

Vilka nya fönster önskar du dig till ditt hus?

När det kommer till att renovera hemma med nya fönster kan det vara en god idé att tänka igenom vilken typ av fönsterglas man önskar sig med tanke på det stora utbudet av fönsterglas med olika funktioner, om det nu finns fönster med funktioner som kan underlätta hanteringen, så gäller det utnyttja den typen av fönsterglas. Framför allt om man bor i någon av storstäder Stockholm, Göteborg, Malmö är det något lättare att få tag i glasmästare som kan erbjuda dessa olika fönster med speciella funktioner. Utbudet är större i storstäderna och man kanske vill välja en leverantör som har ett stort sortiment att välja ur. Bara i Stockholm finns det över 300 glasmästare, hur ska man hitta en bra glasmästare? Varför inte välja någon som är erfaren, som har arbetat med detta i över 30 år? Anlitar man en glasmästare med den kunskapen och erfarenheten vet man att både fönster och montering blir väl utförda. Läs mer här om en glasmästare i Stockholm.

26 Apr 2018