När det kommer till renovering finns det lite olika varianter som man kan ta till för att genomföra det, eller låta någon annan göra det. Antingen är man lite händig själv och klarar av det mesta på egen hand. Kanske man frågar någon som vet lite mer om renovering än vad man själv har hittat genom att läsa sig till hur man utför själva renoveringen. Har man någon släkting som är duktig på att renovera kan man lära sig otroligt mycket genom att se hur han eller hon resonerar och gör. Vill man lära sig om renovering och hantverk. Det är egentligen det allra bästa sättet att lära sig nya saker; genom att titta på när någon annan gör det.

Om du inte har någon som kan lära upp dig

Har man ingen som kan lära upp en, ellelr om man inte riktigt är så duktig på hantverket när det kommer till renoveringar, kan man alltid anlita en firma med hantverkare som kommer och utför själva renoveringen åt dig. Det mest traditionella sättet att anlita någon är att anlita någon som man känner som är duktig på att tapetsera, måla och renovera. Men flyttar man till exempel till ett nytt ställe, till en storstad från landsbygden till exempel, kanske man inte känner någon som är så där duktig på det. Då måste man anltia någon man inte känner. Det kan vara lite läskigt innan man vet vilak som är bra och vilka man inte kan lita på. Då bör man ta offerter, så man vet vad de tar i timpris och vad det hela kan komma att kosta.

Anlita del- eller totalentreprenad?

När man väl har fått korn på en duktig hantverkare kanske man vill låta företaget ta på sig hela ansvaret för att allting blir rätt och att elektriker, kaklare, tapetserare och kanske någon som kan lägga nytt golv kommer och gör allt från golv till tak. Med möjligheten att dra av för arbetskostnaderna med som mest 30 procent och upp till 50.000 kronor per person och år – märk att många i samma lägenhet kan dra av för samma arbetskostnad – får man ner priset rejält. 

Vill man hellre sjäv vara som spindeln i nätet och själv vara den som kontaktar de olika hantverksfirmorna som kommer och drar elen, lägger golvet, kaklar och tapetserar så kan man kanske komma undan med ett lite billgare pris. Det innerbär ofta att du får lägga ner en hel del arbete och tid på att hitta de rätta hantverkarna och se till att de kommer i rätt tid.

Här kan du läsa mer om hur du kan anlita en firma som kommer och renoverar lägenhet i Stockholm.

23 Aug 2018