Att köpa utespa är en dröm för många. För vissa förblir det en dröm – men en hel del väljer att gå från dröm till verklighet och faktiskt köpa sig och installera ett riktigt fint utespa. Särskilt skönt känns detta under vinterhalvåret då man kan krypa ner i det varma vattnet, samtidigt som luften är isande kall.

Att tänka på när du ska välja och köpa utespa

Det bästa är att åka runt till flera olika butiker för att se vilket utbud som finns. För att känna hur det känns i praktiken kan du be om att få testligga eller testsitta (eller till och med testbada?). Beroende på hur långa ni är i familjen kan ett visst spabad passa bättre än ett annat. Har ni flera små barn i familjen är det viktigt att ta hänsyn till att dessa växer, och kanske välja ett större spabad om ni planerar att använda det i många år.

Något annat som du behöver ta beslut kring är vilka funktioner badet ska ha. Hur ska massagekraften vara? Ska den både ha starka jetstreams och kunna skapa mjuka och mysiga bubblor? Ofta är fallet är att du får bättre reningskapacitet och massage ju mer du är beredd att betala för utespaet. Det finns givetvis undantag, där ett billigt utespa är bättre än ett lite dyrare.

Rengör vattnet ofta

Vattnets kvalitet och pH-värde bör kontrolleras med jämna mellanrum. Det bör ligga någonstans mellan 7,0 och 7,4 för att kloret, som du bör dosera en matsked av efter varje bad, ska verka efter sin fulla effekt. Det bästa är ofta att använda snabblösligt klor, som dessutom kan kombineras med aktivt syre. Tala med personalen i butiken för att få de bästa råden anpassade efter just det utespa du planerar att köpa. Glöm inte att du kommer att behöva byta vattnet också. Det här brukar man göra ett par gånger per år, beroende på hur ofta och mycket det används.

Pool eller spabad?

Står du i valet och kvalet huruvida du ska köpa ett utespa eller bygga en pool? Det ena behöver faktiskt inte utesluta det andra. Poolen är större och kan användas för mer lek och motion under årets varma dagar. När det sedan börjar bli kallt kan utespaet användas för att få det riktigt varmt och skönt även när det är minusgrader ute. Att köpa utespa och bygga pool kan kosta ungefär lika mycket, beroende på en rad faktorer givetvis.

9 Jul 2017