Inför en takomläggning är ofta funderingarna och frågorna många. Ska man lägga samma taktyp som innan eller kanske byta? Måste man anlita en takläggare eller kan man göra jobbet själv?

Oftast lägger man samma slags material som innan då man byter ett tak, men det går även ibland att byta. Vissa tak är betydligt tyngre än andra och man måste vara säker på att husets konstruktion klarar tyngden innan man byter. En del takmaterial fungerar också sämre på vissa taklutningar och klarar inte då att leda bort vatten. Men också väder har stor betydelse och bor man exempelvis nära en blåsig kust måste man välja ett material som klarar det och som ligger stadigt. Ibland kan man även behöva ett bygglov från kommunen om man vill byta taktyp.

Kan man lägga om taket själv?

Det går att byta taket själv bara man vet hur man gör, men det kan vara ett tungt arbete, särskilt om man ska lägga ett tegeltak. Man måste även försäkra sig om att taket inte under tiden utsätts för regn, så arbetet ska helst inte dra ut på tiden för länge. Därför väljer de flesta att ta hjälp av en takläggare, eftersom man även kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. Genom att tidigt kontakta en takläggare i Nyköping kan man få hjälp med att besiktiga taket och få en bedömning på hur många fler säsonger taket klarar. På så vis hinner man planera för takbytet ordentligt och kostnaden kommer heller inte som en överraskning.

21 Mar 2021