Det går att spara pengar genom att tapetsera själv. Många tycker också att det är roligt. Men för att det ska bli riktigt bra krävs vissa förberedelser och att man använder särskilda verktyg.

Precis som vid målning är underarbetet viktigt vid tapetsering. Väggen måste vara ren och torr, utan hål och ojämnheter. Är det dessutom flera lager av gammal tapet på väggen kan man behöva ta bort dessa och bredspackla eller sätta upp en renoveringstapet. Innan man kan tapetsera måste man också först skruva bort strömbrytare och elkontakter.

Det gäller också att köpa in rätt antal tapetrullar. Köper man tapeter på nätet brukar det finnas smarta hjälpmedel för att räkna ut detta på de olika hemsidorna, men man kan även få hjälp i en fysisk butik. Oavsett så gäller det att veta väggarnas bredd och takhöjden i rummet.

Bra resultat med rätt verktyg

Att ha ett större bord där man kan rulla ut och skära tapeter är nästan ett måste, i alla fall för en bekväm arbetsställning. För att få ett riktigt snyggt resultat finns det även särskilda tapetverktyg som underlättar arbetet. Med olika tapetknivar, borstar, lod, tapetslätare, skrapor och andra verktyg kan man få osynliga skarvar och jämna tapeter utan bubblor. Det blir också mycket roligare att tapetsera och arbetet går snabbt, om man använder sig av bra hjälpmedel. Man kan enklast hitta tapetverktyg i olika tapetbutiker på nätet. Där kan man även få användbara tips om tapetsering och hur man använder de olika tapetverktygen.

16 Feb 2021