Är du i färd med att anlita en målare? I sådana fall är du säkert nyfiken på vad det kan tänkas kosta i slutändan. Om du ännu inte riktigt är i stadiet att du faktiskt har begärt en offert, kan du kanske räkna ut det ungefärliga slutpriset på egen hand.

För att göra det gäller det att veta hur målarna jobbar. Visste du till exempel att målare oftast är lite dyrare i storstäder som Stockholm och Göteborg? Har du också tänkt på att det finns större möjligheter att förhandla i städer som Stockholm, där utbudet är större? I den här texten försöker vi att samla tillräckligt med information för att du som kund ska kunna beräkna slutpriset av ett arbete – utan att begära in en offert.


Att veta det ungefärliga slutpriset av ett jobb är dessutom viktigt av andra skäl. Tar du in en offert där du märker att priserna skiljer sig rejält från de du räknat på, vet du på en gång att du kan leta vidare. Hade du inte räknat ut priset på förhand hade detta varit svårare att märka.

Var i landet bor du?

Som nämnt ovan är målare ofta lite dyrare i större städer, så som Stockholm och Göteborg. Samtidigt ger det stora utbudet dig större möjligheter att förhandla, då offerterna kan ställas mot varandra (läs mer om detta nedan).

Bor du i till exempel Stockholm och letar målare, kan du använda den här kunskapen för att pressa priserna. Kan du till exempel anlita en målare från Bålsta, Sigtuna eller annan närliggande, men mindre, ort? I sådana fall kan chansen vara större att du hittar målare med lägre timpriser.

Hur väl du förhandlar

Hur väl du förhandlar är något annat som kommer att påverka priserna. Generellt sett prutar vi ganska lite i Sverige, men vid anlitande av tjänster finns det normalt sett bättre förhandlingsmöjligheter än om du bara köper en vara av något av slag.

Har du till exempel gått genom en offertsida har du säkerligen flera offerter att jämföra. Bor du dessutom i Stockholm eller annan storstad bör du ha ganska många. Använd offerterna till att ställa firmorna mot varandra och på så vis få det lägsta möjliga priset.

Hur omfattande jobbet är

Hur omfattande jobbet är påverkar givetvis slutpriset. Priserna för att måla om ett mindre sovrum invändigt, skiljer sig såklart markant från att måla om fasaden på en stor villa. Större jobb leder till fler arbetstimmar. Just arbetstimmarna utgör en stor del av kostnaderna för att anlita en målare. Även material- och resekostnader tillkommer givetvis, men dessa är normalt sett avsevärt lägre än priset för arbetet.

Kräver jobbet särskild kunskap?

Om du behöver anlita målare för ett jobb som kräver särskild utbildning eller kompetens, kommer det sannolikt att höja timpriset. Exempel på det kan till exempel vara dekorationsmålare och att det är ett krävande jobb i allmänhet. Målare som har en särskild utbildning, kompetens eller erfarenhet, tar naturligtvis betalt därefter.

Exempel på vanligt timpris: 450 kr/h

Läs mer på http://www.målarestockholm.biz/.

7 Jun 2017