Vilka regler gäller för byggstädning? Räcker det med att göra en sådan i samband med att man byggt ett hus eller kommer det att krävas mer renodlad städning innan inflytt?

Själva termen byggstädning är svårdefinierad. Ser man till hur en sådan normalt beskrivs så är en grovsop det enda som krävs i redskapsväg. Kort sagt: man ska kunna sopa bort gips, damm, smuts, plast från elkablar och så vidare - det är vad man kan förvänta sig som privatperson. Huset ska vara fritt från de grövre sakerna och allt som kommit fram i samband med bygget ska också plockas bort. Att masonitskivor, kartongbitar och större kvantiteter av tejp plockas bort; mycket mer än så kan man inte räkna med vid en byggstädning.

Det räcker naturligtvis inte. Att det exempelvis ska vara rent nog för att en besiktningsman ska kunna utföra sitt arbete och att man - så småningom också ska kunna flytta in - kräver extra åtgärder. Därför måste man i många fall komplettera en byggstädning med andra tjänster. Det vill säga: byggfirman som anlitas utför byggstädningen och gör själva grovjobbet - därefter så anlitar man en städfirma som finslipar och gör bostaden så pass ren att en besiktning kan utföras och att man kan flytta in.

Vi ska även tillägga att många byggföretag sträcker sin definition av en byggstädning lite längre. Man inkludera även exempelvis bortforsling av bråte och att man även - i synnerhet då det gäller nyckelfärdiga hus - städar rent bortom den grovsopning vi nämnde. Det sker i syfte att säkerställa att en besiktningsman ska kunna kontrollera exempelvis alla ytskikt.

Grävskopa gräver i hög med stenar, ett hus syns i bakgrunden

Kolla vad som ingår innan

Det leder oss till följande: skriver du ett avtal med en byggfirma så kommer det att finnas en liten klausul som heter byggstädning. Nöj dig inte med denna luddiga term, ta reda på vad företaget i fråga egentligen menar med detta. Det kan vara något som faktiskt kan spara dig pengar. Vi anser definitivt att du ska försöka få bortforslingen av alla byggsopor och allt bråte inräknat i tjänsten. Tänk bara kostnaden för att hyra släp och all tid som du måste lägga på att plocka, bära och köra.

Kontakta en städfirma för den finare städningen

Vi skulle emellertid - baserat på det vi ovan gått igenom - även rekommendera en mer heltäckande lösning. Vill man komma in i den nya bostaden med positiva känslor så bör man också unna sig den professionella hjälpen av en städfirma. Idag så är detta inte särskilt kostsamt sett till att man kan använda rut-avdraget och dra av halva kostnaden för arbetet med ett årligt tak - per person - på, numera, 50.000 kronor.

Det gör skillnad och det kan skapa en bättre känsla i samband med att din familj flyttar in i ert nybyggda eller nyrenoverade hus. Att ta hjälp med städningen - fönster, garderober, alla ytskikt, golv och speciella detaljer samt svåråtkomliga vrår - gör att man på ett bättre sätt kan fokusera på det väsentliga: att boa in sig och starta det nya livet.

Byggstädning räcker för vissa, men vi skulle dock säga att det kommer att krävas mer heltäckande åtgärder innan bostaden är redo att bebos. Om du sedan väljer att städa själv eller väljer att anlita en städfirma är upp till dig. Men, som sagt, med Rut-avdraget så är all typ av städning idag väldigt prisvärd och väl värd att överväga.

8 Oct 2019