Golv. Det förhoppningsvis stadiga fundament vi placerar våra fötter på dagligen. Viktigt för värme och inte minst för vårt hems utseende. Trä, plast eller laminat? Läs om alternativen!

När vi väljer golv till våra hem gör vi det både med plånboken och med känslan. Vi gör det också med förnuftet. Olika delar av hemmet kräver olika typer av golv och på vissa ställen är vissa material direkt olämpliga. Andra rum fungerar med samtliga material som finns. Ofta är det förstås så att vi har köpt eller hyrt bostaden med de golv som finns. Desto roligare är det när man får tillfälle att välja det man själv tycker om. Trägolv, klinker, laminat eller plastmatta är de allra vanligaste typerna av golv. Det mesta fungerar om bara platsen är rätt. Är den inte det får vi tänka om.

Hur väljer man rätt typ av golv till hemmet?

Idag är det vanligt att vi väljer att lägga laminatgolv.Laminat består av flera lager med olika material, och översta lagret är ett skikt med foto. Därför kan laminatgolv se ut som både trä eller klinker. Variationen är i det närmaste oändlig och laminatgolv brukar därför passa överallt utom i våtutrymmen. Klinker är tillverkat av sten. Det tål med andra ord fukt och kan egentligen läggas i alla rum. Klinkergolv är hårda och lätta att hålla rena. I vårt klimat är det inte fel att kombinera det med golvvärme. Plast är ett praktiskt material, liksom laminatet med skiftande utseende. Fungerar fint i alla rum även det, är praktiskt och inte så dyrt. När det gäller trägolv är det bara att konstatera att variationen är stor. Här finns allt från parkettgolv till skeppsgolv och plankgolv. Det de har gemensamt är att de faktiskt går att förnya. Ett skadat eller utslitet golv av annan typ går inte att rädda.

Golvslipning bidrar till hållbarhet

För den som har den stora turen att ha en bostad med ett äldre trägolv är golvslipning det givna alternativet. Försåvitt inte golvet slipats många gånger tidigare går det att förnya golvet enkelt. Köper man ett nytt trägolv gäller detsamma. Dock bör man kontrollera med sin leverantör så att inte golvet är för tunt eftersom det krävs en viss tjocklek på träet för att kunna utföra en snygg slipning. När golvet slipats av proffs och sedan försetts med lämplig ytbehandling har man ett kvalitetsgolv som ser ut att vara köpt förra veckan! Vi rekommenderar att kolla mer på denna sida: https://www.golvslipningimalmö.se

13 Apr 2020