Är du en duktig hemmafixare som gillar design och gör om vartenda rum stup i kvarten? Kanske är du otroligt innovativ och vill skapa nya uppfinningar av allt och kan helt enkelt inte låta bli?

När du pysslar hemma, bygger om eller varför inte renoverar och fixar med gamla loppisfynd och liknande så ställs du ibland inför frågan … kan jag måla på det här? Det snabba svaret är ju att allt går att måla på. Det handlar snarare om vilket förarbete du behöver göra och vilken färg du ska välja för ändamålet. Är du det minsta lilla tveksam så anlita eller rådfråga en erfaren målare. Vill du promt ge dig på uppdraget själv, kanske är det ett mindre pysselprojekt, så googla och så finner du svar på vad du ska testa. Är det större projekt som handlar om väggar, golv och tak i ditt hus - bör du anlita en målare för bästa resultat.

Att måla inomhus

Inomhus målar vi med jämna mellanrum om väggar, golv och tak men även element och snickerier. Det behöver göras oftare om man slarvar med underarbetet så gör som en riktig målare och var noga även där. Tänk på att kolla noga om man behöver rengöra, spackla och slipa innan du sätter igång med det roliga - att dra på färgen. Vanligtvis behöver du också grundmåla med en speciell färg innan du lägger på den kulör du har valt. När du ska måla behöver du tömma rummet på saker eller täcka över dem, för att skydda dem från färgspill, men också från slipdamm när du slipar spackel och liknande.

Mer än du tror

När du tänker att du ska måla om i ett rum så känns det enkelt att bara dra på några lager färg och vips har du ett helt nytt rum. Men, du behöver som sagt tömma rummet först, täcka alla golv och lister. Tejpa alla kanter så du inte råkar måla snett. Du bör även skydda taket så du inte råkar kladda med väggfärg där. Ska du måla både väggar och tak så tänk på att det behövs olika färg till de båda ytorna. Du behöver även undersöka vad väggar och tak är målade med tidigare - för att veta hur du ska rengöra och vilken färg du kan använda. Det är galet mycket att tänka på. Hyr du in en målare så sköter de allt - du kan koppla av och nyttja ROT-avdraget. Vi tipsar denna sajt: https://www.målarejärfälla.nu

22 May 2020