Funderar du på att ge huset ett lyft, men vet inte riktigt vad du ska göra? Det finns i princip alltid något som kan göras, men det är bäst att lokalisera det som verkligen är i behov av lite omsorg. Kanske passar en fasadrenovering bäst för dig? Eller en köksrenovering? I den här texten ger vi exempel vad man kan göra för att lyfta ett hus i renoveringsväg.

Fasadrenovering

Fasaden är husets yttre skydd mot väder och vind. Därtill är det också av ett högt estetiskt värde. En fasadrenovering kan få hela huset att nästan se nytt ut. Bor du i en tätbebodd närförort utanför Stockholm till exempel, kommer särskilt många att se ditt arbete – en fasadrenovering syns väl utåt. En badrums- eller köksrenovering syns bäst för dig själv, familjen eller gäster som kommer över.

Alla renoveringar, även fasadrenoveringar, har potential att öka värdet på huset. Ofta brukar man tala om procentuella värdeökningar, så om bostaden är dyr (kanske ligger den relativt attraktivt i Stockholm?) finns goda chanser att få tillbaka pengarna för sina utlägg. Ibland gör man till och med goda vinster på fasadrenoveringar.

Badrumsrenovering

Badrummet är ett av de mer personliga utrymmena i hemmet. Ska man göra en badrumsrenovering är det således viktigt att tänka långsiktigt, och att badrummet står sig bra även vid en försäljning. Bäst är att renovera det i tidlösa och neutrala färger och material. Det är sedan med detaljer, textilier och möbler som badrummet verkligen kan göras personligt.

En badrumsrenovering går att få tillbaka pengarna på. Dock brukar det anses vara något svårare än när det gäller till exempel köksrenoveringar, även om åsikterna går isär något. Om man dock inreder med prisvärda material i en tidlös och neutral stil finns vissa chanser att till och med göra vinst på renoveringen. Störst chans har man kanske i Stockholm generellt, med de höga bostadspriserna.

Köksrenovering

Ett nyrenoverat kök kan göra en hel del för budgivningen vid en försäljning av huset. Om personerna på visningen börjar tänka på att de kanske själva måste börja renovera köket, finns en överhängande risk att de budar mindre. Om köket däremot är nyrenoverat i en neutral och tidlös stil gör de istället potentiella köpare säkerligen mer benägna att buda.

Har du både gjort en fasadrenovering, en köksrenovering och en badrumsrenovering kan du säkerligen räkna med en markant värdeökning. Särskild tur har du om bostaden ligger i ett attraktivt område (till exempel Södermalm i Stockholm), då man brukar tala om enskilda faktorers påverkan på slutpriset i procentuella termer. Ju dyrare fastighet – desto mer kan du vinna på dessa renoveringar.

8 Nov 2017