Går du i tankarna på att byta tak? Kanske är du i full färd med att bygga nytt hus och det är dags att välja tak? Kanske måste du byta ditt befintliga på grund av slitage? Kolla då in plåttak!

Plåt är ett populärt takmaterial och används på många håll i landet och till många olika typer av bostäder. Anledningen är troligen dess moderna utseende och för att de är så lätta att underhålla. I vårt nordiska klimat passar plåttak speciellt bra i norr där det snöar mycket. Detta då det på grund av sin lutning och det blanka materialet på ett effektivt vis leder snö och regn ifrån huset. Men det är inte bara i norr som man lägger plåttak. Plåttaken är mycket stilrena och används därför även ofta till nybyggen såväl som till sekelskiftesbostäder. Plåttak är dessutom otroligt slittåliga och näst intill underhållsfria. Det enda som krävs är att kolla till det då och då, speciellt efter tunga snöoväder och stormar. Någon gång kommer man även att behöva måla om det, men det är varken ett särskilt stort eller svårt projekt, t.o.m. ganska kul. Fördelarna är alltså många och orosmomenten få.

Dags att byta tak

Bara för att det är ett plåttak behöver det inte se ut som ett. Många av oss gillar hur ett tegeltak ser ut, men tegelpannor är tunga, dyra och riskerar att gå sönder. I det svenska klimatet riskerar tegelpannor att frysa, spricka eller falla av till följd av kyla, regn och snö. Ett plåttak kan ge dig stilen du är ute efter samtidigt som det är ekonomisk, slittåligt och underhållsfritt. Dessutom går det mycket fortare att lägga ett plåttak än ett i exempelvis betong eller tegel. Ibland behöver man inte ens byta ut det befintliga taket. Plåttak kan i många fall läggas ovanpå det befintliga, såvida det i det befintliga taket inte finns några allvarliga skador eller liknande.

Förberedelser och genomförande

Det är möjligt att lägga plåttak helt på egen hand, men det är alltid säkrare att låta en takläggare utföra jobbet. Om en takläggare gör det så får du betydligt längre garanti på både material och arbete än om du gör det själv. Att arbeta på så hög höjd är dessutom inte det lättaste. En branschkunnig är både erfaren och smidig, både när det kommer till planering av det nya taket och den praktiska monteringen av det.

14 Mar 2020