Känslan man får av ett rum är inte bara hur rummet är inrett och ser ut. Det är även vilka dofter och ljud som finns. Men allra mest är det känslan som färger och former framkallar hos åskådaren.

Det sägs att färger förmedlar känslor och att man ska välja färg efter vilken sinnesstämning som man vill att rummet ska ge. Men även om man har valt en färg så är det även färgens nyans och kombinationen med andra färger som sätter tonen. Det är till exempel vanligt att man väljer vitt och blått i ett hus längs med havet. Eller att man går på mer jordfärger om hemmet är placerat i en skog. Till vardags är det nog inte många som funderar så mycket över färgernas påverkan mer än att man kan reflektera över känslan som de ger. Det är skillnad på att stiga in i ett helt vitt rum emot att stiga in i ett helt svart. Skulle man till exempel hamna hemma hos sin nya vän så kanske man reagerar om alla ytskikt är helt i knallgult, gulbrunt eller rosa.

Omväxling kan förnöja

Förutom färgers påverkan så är det också den egna smaken som avgör vilka ytskikt man vill ha i sitt hem. Har man haft en period av ljust och fräscht i modernt snitt så kan man plötsligt få ett behov av ett mer traditionellt tema i jordfärger. Det händer även att man får influenser under exempelvis semestern och vill få in det landets tema. Som exempelvis grekiskt, japanskt eller marockanskt. Temat i hemmet brukar ofta återspegla det som är modernt just då. Även om man kanske inte tror att man är så hemma på modets växlingar. Men hur man än väljer att inreda sitt hem så är det viktigt att man inte glömmer bort vem det är som ska trivas. Det är ju en själv och ingen annan.

Möjlighet till förändring

Den som är klok skaffar sig ytskikt som är lätta att förändra. Speciellt om man är en person som vet med sig att man då och då vill byta stil. Det är exempelvis mycket billigare och enklare att slipa om ett golv och behandla det istället för att bryta upp klinker. Ett trägolv kan på det sättet få mycket liv och hänga med under många förändringar och år. Väljer man dessutom målningsbara tapeter så är det endast smaken som begränsar.

30 Oct 2020