Som arkitekt är man naturligtvis van vid att rita hus. Det behövs dock kompletterande konstruktionsritningar baserade på beräkningar, innan man kan bygga.

Sofia hade arbetat som arkitekt i många år. Hon hade ritat allt från äldreboende till radhus och villor. Nu hade hon kommit så långt i livet att hennes ekonomin var väldigt stabil. Barnen var utflugna och maken hade också ett välbetalt jobb - “double income, no kids” hade blivit en realitet. Nu, äntligen, kunde Sofia förverkliga drömmen hon haft så länge.

Hon ville rita ett hus åt sig själv och sin make. Och låta bygga det såklart. Ideérna om hur det skulle se ut hade finslipats i hennes hjärna under flera år. Den perfekta planlösningen, det läckraste utseendet. Det skulle verkligen bli en villa som kunde presenteras som arkitektritad. Tomten med det perfekta läget var också inköpt.

Konstruktionsritningar kompletterar arkitektskisser

På sin lediga tid satt hon därför nu och skissade upp ritningarna för det nya huset. Sen skulle det sökas bygglov så klart, men det skulle inte bli några problem. Hon hade bra koll på kraven för att få det godkänt. När det väl var i hamn fanns det dock ett par saker som hon skulle behöva hjälp med.

Det som Sofia inte skulle fixa själv var naturligtvis själva byggandet, men också att ta fram konstruktionsritningar till byggfirman. De skisser och ritningar som hon tog fram nu gick inte att bygga direkt efter. För det behövdes det ritningar som baserades på hållfasthetsberäkningar och mycket annat. Som tur var hade hon den perfekta kontakten - en firma som kunde fixa de nödvändiga konstruktionsritningarna.

9 Sep 2022