Vill du ha ett hållbart men vackert hem? Är det möjligt att inreda miljömedvetet? Så här undviker du giftiga material och gör en ekovänlig badrumsrenovering. Läs de viktiga tipsen här.

Går det att bygga om hemma med miljöhänsyn i fokus? Självklart, men det kräver god planering och lite förkunskaper. Här kommer några saker att tänka på. Är det möjligt att behålla och underhålla de befintliga materialen? Exempelvis att slipa om dörrar och golv eller måla över skåpsluckor. Observera också typen av färg. Att hitta en tidlös utformning och undvika kortvariga trender i kulörval och design är självklart. Tänk på samma sätt som med dina klädinköp. Plagg du använder sällan, som vinterkappan eller finkostymen kan få kosta lite mera, men ska hänga med under lång tid. Kan du återbruka delar till din badrumsrenovering? Gå på auktion eller loppmarknad och spana efter speglar, gammalt kakel eller skåp. Fråga i butiken om inredningsdetaljer som också är luftrenande eller som absorberar fukt.

Modern badrum med gråa nyanser

Giftfritt eller ofarligt

Om du trots allt behöver bryta upp gamla klinkers i golvet, bör du kolla så det inte finns asbest i dem. Från 1950- och fram till 1970-talen var det vanligt att ämnet blandades ner i kakelfixet. Du kan få det testat innan du sätter igång. Men prata alltid med erfarna hantverkare innan du börjar med badrumsrenoveringen. Använd kalk- eller cementbaserad eller ekofix som du beställer hem på nätet. Generellt för sten och kakel gäller att det är bättre med europeiska varor. De innehåller mindre gifter och behöver ju fraktas kortare väg än andra alternativ.

Fukten - en fiende?

Självklart måste fukten hanteras på något sätt i sådana här utrymmen. Det finns lite olika skolor om vad som är bäst. Många hantverkare föredrar att fuktspärra allt i samband med badrumsrenoveringen, istället för att fukten vandrar genom till exempel kakelfogarna. Andra är rädda för vad fuktspärren innehåller och vill undvika den. Träcementplattor eller lerputs i taket tål fukt och kan fungera som en buffert. En kompromiss mellan vacker design och miljöhänsyn kan vara att kakla bara halva väggen. Eftersom kakel inte kan lagra fukt, måste den bort på annat sätt. Så måla den övre delen av väggen, eller sätt tegel som kan hantera fuktöverskott och aldrig heller möglar. Var inte rädd för att fråga leverantörerna och de som monterar hemma hos dig, om du vill vara säker på att ditt nyinredda hem blir hållbart och miljösäkrat. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringnyköping.nu

30 Mar 2020