Fönsterrenovering på äldre torp och gårdar är ett tidskrävande hantverk. Med tanke på att vår sommarsäsong inte är så lång, så gör många klokt i att dela upp projektet under två eller flera års tid. Man vill helt enkelt inte stå utan fönster när årets första frost kommer någon gång runt oktober månad. Nedan presenteras sammanfattande och förenklat hur man kan utföra en fönsterrenovering, detta för att ge ett hum om vilket arbete det är man har ådragit sig att utföra. (Om man inte istället väljer att ta professionell hjälp).
Skälen till att vilja påbörja en fönsterrenovering kan vara flera. Kanske är de allra vanligaste anledningarna de estetiska eller uppenbara, så som att färgen börjar flagna eller att det finns sprickor och skavanker på glasrutan. Ett annat tydligt tecken på att fönstren är i behov av kärlek och omsorg är att kittet börjar släppa.
När man ägnar sig åt fönsterrenovering gör man oftast de utifrån följande steg:
1) Ta ut fönsterbågarna
Ibland är fönsterbågarna fastspikade eller monterade med kraftiga gångjärn. Då kan det vara lite klurigt att ta loss fönsterbågarna utan riskera skador på fönstret. Det gäller att leta sig fram till hur fönsterbågarna är monterade och sedan lugnt och metodiskt ta bort de spikar, eller vad det kan vara, som håller fönsterbågarna på plats. Om fönstret fortfarande sitter fast kan det bero på att färgen klistrat fast det eller för att trämaterialet ändrat form sedan dess att fönstret första gången skapades.
Det är vanligt att många väljer att arbeta från husets insida, exempelvis genom att ta bort färg med hjälp av varmluftspistol. Man får aldrig använda kofot eller liknande, då det har en stor risk att ge stora skador på såväl fönsterbågar som fönsterkarm. Att trycka direkt på glaset är inte heller någon bra idé. I värsta fall kan man råka trycka ut hela glasskivan eller göra sönder glaset på annat vis. Man bör också vara riktigt försiktig och rädd om sig själv om man arbetar på höga höjder, exempelvis på en stege. Då gäller det att stå stadigt med god balans.
2) Kittet skrapas bort
Det gamla kittet skrapas bort. Det kan vara god idé att använda sig av en särskild kittlampa som värmer kittet så att det går att ta bort. En varmluftspistol används också ibland, men värmen därifrån kan skapa spänningar i glaset och öka risken för att glaset spricker.
3) Ta bort färg och måla om
När man tagit bort den gamla flagnande färgen är det snart dags att börja ommålningen. Man bör nu plocka ut glasen så att risken minskar att det går sönder eller blir missfärgat. För att få bort den gamla färgen används ofta såväl värmepistoler som skrapor.
4) Montera och på med nytt kitt
Montera glaset försiktigt på plats, och stryk på nytt kitt. Somliga väljer att måla fönsterbågarna i detta skede, då kan det vara bra att först vänta en eller flera dagar innan man börjar måla. Sedan efter montering är fönstret klart.
Andra inlägg
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Markarbeten i Stockholm – från grävarbete till dränering
- Markis i Stockholm förändrar hemmet
- Värmepumpar i Stockholm – hållbara lösningar för framtiden
- Vibrationsmätning i det moderna samhället
- Elektriker i Nacka som gör skillnad i ditt hem
- Byggföretag i Örebro skapar lösningar för alla typer av byggprojekt
- Vibrationsmätning – förebygger skador vid byggen
- Smidesverkstäder i Stockholm – för en tradition av hållbar design och hantverk
- Låssmed i Stockholm – din trygghet