Uppdaterad: 15 mars 2021

Den billiga renoveringen är alltid att föredra och detta ur mer än bara ett ekonomiskt perspektiv. Detta hör nämligen påfallande ofta ihop med miljön och det faktum att vi måste börja tänka på våra val i en större utsträckning. Ett sätt att bidra är att återvinna och det är också den delen som hör ihop med den billiga renoveringen. faktum är att du dagligen sätter fötterna på ett av de tydligaste exemplen på en billig renovering du kan genomföra i ditt hem och detta i form av en restaurering av de befintliga golven.

Vi kan säga att du har ett parkettgolv i vardagsrummet och att du länge stört dig på hur detta ser ut. Golvet i fråga är livlöst, det finns fläckar, det har några sprickor och det finns spår på ytan av din dagliga användning i form av rispor. Det spelar ingen roll hur ofta du städar och vilken såpa du använder - ditt parkettgolv lyser upp en stund, bara för att nästan direkt se lika grått och dassigt ut igen.

Lösningen? Ja, det är inte att ta en dyr kostnad, ringa en golvläggare och lägga in ett nytt parkettgolv. Istället så kan du ringa samma golvläggare och be denne se över möjligheterna i slipa ditt parkettgolv. Något som bör ha ganska bra odds, detta med tanke på att ett golv normalt brukar kunna slipas ungefär tre gånger innan det blir för tunt. Detta om parketten i fråga har ett hårdare träslag som exempelvis ek.

Golvslipning pågår

Ta professionell hjälp med att slipa ditt parkettgolv

En kostnad som du kan komma undan - men som du bör ta - är den professionella hjälpen. Vår erfarenhet säger nämligen att många privatpersoner som slipar golv begår så pass fatala misstag att de inte går att reparera. Det man måste veta är nämligen att en slipmaskin är svår att hantera, den vibrerar, den rör sig oföljsamt och den väger uppemot 80 kilo.

Det krävs träning och det krävs kunskap. Även om du får provslipa hos uthyraren så ger inte det tillräckligt djup kunskap för att slipa ditt eget parkettgolv. En professionell golvslipare/golvläggare bör du budgetera för. Något som inte behöver innebära någon ekonomisk ruin. Tvärtom. Numera så inkluderas en golvslipning i Rot-avdrag och genom denna skatterabatt så har du också möjlighet att dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Det gör stor skillnad.

Även utöver det ekonomiska och det färdiga - bättre - resultatet så finns det fördelar med att anlita en professionell firma för att slipa ditt parkettgolv. Din egen bekvämlighet exempelvis. Skulle du slipa ditt parkettgolv på egen hand så skulle du också få vara beredd på att hitta slipdamm lite varstans i bostaden. Ditt förarbete med att täcka springor och öppningar skulle vara avgörande. Anlitar du en professionell firma så kan dessa - tack vare nya slipmaskiner och bättre tekniskt utförande - erbjuda en dammfri golvslipning. Detta alltså till en låg kostnad. Att anlita en golvslipare är definitivt något som ska räknas till en billig renovering.

Fördelar med professionell golvslipning i Stockholm

Stockholm är den stad där överlägset flest renovering sker. Inte sällan i samband med att bostäder säljs och där säljaren antingen genomför en renovering i syfte att få ett högre slutpris eller där köparen av en bostad vill sätta en egen prägel på hemmet. Oavsett vilket så har en golvslipning visat sig vara ett populärt alternativ och där just en professionell golvslipning har kommit att bli lite av en storsäljare i Stockholm. Det finns fördelar.

Ser man till hur en säljare agerar i samband med en professionell golvslipning så handlar det om en väldigt blygsam investering sett till hur mycket slutpriset kan bli. Golvet påverkar intrycket av hela bostaden: ett slitet golv kan få hela bostaden att bli mörk, opersonligt, smutsig och luguber. Ett fräscht golv kan innebära det exakt motsatta. Att anlita en firma för en professionell golvslipning innan en bostad läggs ut på marknaden i Stockholm kan vara skillnaden på flera hundratusen kronor.

Samma sak gäller för en köpare av en bostad: man kan direkt och billigt sätta en egen prägel på det nya hemmet och där en golvslipning - men en tillhörande ytbehandling - kan skapa en större trivsel och en ökad personlighet. Det är ett gångbart alternativ oavsett och det är ingen slump att just golvslipning, näst efter en målning, räknas som den renovering som ger mest bang for the buck - du får, helt enkelt, en stor förändring till ett väldigt bra pris.

Ytbehandling efter en professionell golvslipning

Vi nämnde ytbehandling ovan, men det är en del av golvslipningen som är värd att titta lite närmare på. En ytbehandling ska alltid appliceras efter att ett golv slipats. Det är dels något som krävs eftersom den gamla ytbehandlingen slipats bort, men dels även av den enkla anledningen att denna del av slipningen är det som till stor del kommer att visa upp det resultat du som kund vill ha.

Kort sagt: du kan själv bestämmer hur ditt golv ska se ut genom att välja en ytbehandling som ligger i linje med din egen smak. Vill du ett varmt, mjukt och inbjudande golv som andas lyx så är olja ett alternativ för dig. Vill du ha ett golv som verkligen skjuter ut och tar plats genom sin glans så är lack det alternativet du ska välja för ytbehandling. Vill du ha ett mellanting så finns hårdvaxolja som ett bra alternativ. Idag kan även professionella golvslipare pigmentera och färga golvet i samband med att en ytbehandlings appliceras.

Gällande denna del av en professionell golvslipning i Stockholm så gör man emellertid bäst i att hålla huvudet lite kallt: man ska välja ytbehandling även med funktion i åtanke. Det estetiska intrycket är viktigt, men likväl så måste man också inse att golvet behöver ett skyddande lager. Sett ut det perspektivet så är lack den absolut bästa lösningen medan olja är betydligt sämre.

Rådfråga gärna företaget du anlitar om vilken lösning de rekommenderar och utgå även från vilket rum som ska slipas. handlar det om hall eller kök så är skyddet en viktigare parameter än om det handlar om att välja ytbehandling till ett slipad golv i vardagsrummet. Där sker normalt mindre slitage.

9 Dec 2018