Många vill renovera sina badrum och inspireras av inredningsbroschyrer. Man behöver numera inte vara miljonär för att renovera dem som man kanske önskar. Hur mycket det blir allt som allt beror på vad man vill genomföra för slags renovering. Ny toastol, handfat och kanske en ny dusch kan gå mellan 3.000 till 5.000 kronor. Då är rör, fogmassa och fuktspärr och badrumsskåp medräknat. Räknar man med ett nytt badrum på en slags standardnivå räknar man med mellan 5.000 till 10.000 kronor per kvadratmeter.
En mycket lyxigare variant kan gå på det dubbla; mellan 10-20.000 kronor per kvadratmeter. Tycker man det är dyrt kan man välja ett dyrare material till golvet och ett lite mindre dyrt till väggarna. Golvet slits mer och ger ett bättre helhetsintryck med ett dyrbart material som klinker på golvet.
Kostnaden för hantverkare
Priset för hantverkare kan kosta mellan 400 och 600 kronor i timmen, alltså kan man räkna sammanlagt på mellan 5.000 och 10.000 kronor i arbetskostnad per kvadratmeter, om du gör det alltså från grunden. Då river man först ut det befintliga badrummet och lägger allt nytt. Detta är beräknat med moms, men innan ROT-avdraget. ROT-avdraget kan sänka kostnaderna till hälften, eller maximalt upp till 50.000 kronor per år och person, för den som äger huset eller bostaden. Är man fler som äger den, kan samtliga dra av avdraget på sin skatt, vilket sänker kostnaden betydligt. Denna beräkning kommer från kostnadsguiden.se.
Ibland behöver man inte byta ut allt i ett badrum. Det kan räcka att byta ut ett badkar, badrumsskåp eller sätta in en ny duschkabin och måla om. Det gör mycket för att förnya badrummet.
Fler alternativ i storstäderna
Bor man i storstäderna som Stockholm, Göteborg eller Malmö har man många olika hantverkare att välja mellan. Det lönar sig alltid att ta in offerter från flera olika och jämföra, samt gärna ta referenser. Det finns som bekant både bra och noggranna hantverkare och de som inte är det. Bor du till exempel i en förort till Stockholm, som i Sollentuna, finns det många duktiga snickare. De som är mindre duktiga i yrket, faller oftast bort i den hårda konkurrensen.
Göra renoveringen själv
Ett tredje alternativ för billigaste renovering är att köpa nytt material och göra arbetet själv. Då blir kostnaden begränsad till inköp av materialet. Det många inte räknar med när de bestämmer sig för att renovera själv är att även tid är pengar, som bekant. Ska du göra renoveringen själv, tar det mycket av din tid, om du inte är en van renoverare. Då kommer allt att ta längre tid än om du tar in en snabb hantverkare. Du kanske måste lägga lediga helger och semster för att renovera själv, i värsta fall måste du ta ledigt från jobbet, vilket blir kostsamt för dig. Då kan det bli lika dyrt som att ta in en hnatverkare. En annan nackdel är att det är svårt att göra rätt. Gör man på egen hand fel och bygger in fukt kan du riskera att behöva göra om allt från början. Och du kommer att få svårt att ersättning från försäkringsbolaget.
Andra inlägg
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Markarbeten i Stockholm – från grävarbete till dränering
- Markis i Stockholm förändrar hemmet
- Värmepumpar i Stockholm – hållbara lösningar för framtiden
- Vibrationsmätning i det moderna samhället
- Elektriker i Nacka som gör skillnad i ditt hem
- Byggföretag i Örebro skapar lösningar för alla typer av byggprojekt
- Vibrationsmätning – förebygger skador vid byggen
- Smidesverkstäder i Stockholm – för en tradition av hållbar design och hantverk
- Låssmed i Stockholm – din trygghet